"Ъ": Компанія "Матінвест" залучила 700 млн дол під низьку ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Компанія "Матінвест" залучила 700 млн дол під низьку ставку

864
Група "Метінвест" почала обговорювати з банками умови залучення синдикованого кредиту наприкінці травня. За словами інвестбанкірів, спочатку компанія планувала залучити $300 млн, пізніше сума зросла до $500 млн, а в результаті минулого тижня вдалось укласти операцію на $700 млн. Кредит притягується строком на п'ять років під LIBOR+3%, уточнили в одному з інвестбанків. Організатором синдикату виступив Deutsche Bank. У групі "Метінвест" і Deutsche Bank від коментарів відмовилися. Водночас в рейтингових агентствах Fitch і Moody`s підтвердили, що "Метінвесту" удалося залучити $700 млн.
"Метінвест" об'єднує підприємства, здатні щорічно добувати 10 млн т коксованого вугілля, виробляти 40 млн т залізорудної сировини, виплавляти 10,8 млн т сталі. У 2009 році виручка компанії склала $6,03 млрд, EBITDA - $1,4 млрд, чистий прибуток - $340 млн. Кінцевим бенефіціаром 25%+1 акції Metinvest B.V. є власник "Смарт-холдинга" Вадим Новінський, решти - підприємець Рінат Ахметов.
Варто зазначити, що це вже не перший великийсиндикований кредит, який вдалось отримати "Метінвесту". Попередній компанія залучила в липні 2007 року - $1,5 млрд під LIBOR+1,7% строком на п'ять років. А в травні поточного року "Метінвест" провів свій дебютний випуск п'ятирічних єврооблігацій на $500 млн з купонною ставкою 10,25%. Таким чином, в поточному році компанія запозичила на зовнішніх ринках $1,2 млрд.
На сьогоднішній день притягнений синдикат "Метінвестом" - найдешевші кошти, які цього року навряд чи комусь удасться зайняти, вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин. "Кращі умови можуть бути лише при кредитуванні іноземною компанією української "дочки", - зазначає він.
Для порівняння: у листопаді 2009 року гірничорудна компанія Ferrexpo залучила синдикований кредит на $230 млн під LIBOR+7%. "В Ferrexpo і 'Метінвеста' різні кредитні якості, - пояснює пан Печеріцин.- Ferrexpo - компанія, добувна залізняк, необхідний для виробництва сталі. А 'Метінвест' - вертикально інтегрована компанія". Крім того, $700 млн - це найбільший за розміром заїм серед українських компаній, додає Андрій Марков з Renaissance Capital.
Аналитик Alfa Capital Олег Юзефовіч пояснює залучення настільки дешевих кредитних засобів надлишком банківської ліквідності на ринку. "Банки шукають можливості надійного вкладення засобів. А 'Метінвест' є одним з найбільш надійних позичальників. Завдяки стійкій бизнес-модели 'Метінвест' - найбільш прибутковий металургійний холдинг СНД за результатами 2009 року", - говорить він.
По думці пана Юзефовіча, "Метінвест" залучає засоби, швидше за все, для рефінансування поточної заборгованості. За даними Moody`s, в поточному році "Метінвест" повинен погасити борг на суму близько $616 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас