Мінпаливенерго пояснило підвищення цін на газ: Так чинить навіть РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго пояснило підвищення цін на газ: Так чинить навіть РФ

Казна та Політика
329
Міністерство палива і енергетики пояснює підвищення роздрібних цін на природний газ для населення і граничних цін для підприємств комунальної теплоенергетики на 50% з 1 серпня 2010 року необхідністю їх приведення до економічно обґрунтованого рівня. Про це йдеться в повідомленні Мінпаливенерго.
Відомство нагадує, що ціни на газ для населення і граничний рівень ціни для підприємств ТКЕ залишалися незмінними з 1 грудня 2008 і не відповідали економічно обґрунтованому рівню.
Більше того, проблема підвищення цін на газ для населення і підприємств ТКЕ є актуальною для України у зв'язку з різким зростанням ціни на природний газ, що імпортується (2008 рік - 179 доларів за тис. куб. м, середня в 2009 році - 232,98 доларів, середня в 1 півріччі 2010 року - 264,39 доларів).
Для потреб населення, як відзначається, щороку необхідно близько 27 мільярдів куб. м газу: 18 мільярдів куб. м - власного видобутку, який використовується для приготування їжі, підігрівання води, індивідуального опалення, і 9 мільярдів куб. м імпортованого газу, що реалізовується підприємствам комунальної теплоенергетики для виробництва і надання населенню послуг з опалення і гарячого водопостачання.
Чинна ціна на газ для підприємств ТКЕ, за оцінкою Мінпаливенерго, становить 30,5% від її економічно обґрунтованого рівня.
Крім того, в 2010 році значно збільшена сума необхідної компенсації з держбюджету для покриття різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам ТКЕ.
При цьому ціна газу власного видобутку, яка є складовою роздрібних цін для населення, незважаючи на об'єктивні причини зростання собівартості видобутку і податкової складової, залишається незмінною з 2008 року.
"Добувні підприємства, реалізовуючи газ, нездатні фінансувати виробничі програми стабілізації і нарощення видобутку газу. Подальша заборона зростання цін для населення може призвести до катастрофічного падіння видобутку газу і, як наслідок, необхідності купувати для населення імпортований природний газ", - йдеться в повідомленні.
Міністерство також підкреслює, що в Росії, яка має найбільшу сировинну базу вуглеводнів, здійснюється поетапне підвищення цін на природний газ для населення з метою їх приведення до рівня експортних цін на природний газ.
Нагадаємо, що Національна комісія регулювання електроенергетики з 1 серпня підвищила роздрібні ціни на природний газ для населення в середньому на 50% до 72,54-295,41 коп, куб. м (з ПДВ).
Гранична ціна на газ для підприємств комунальної теплоенергетики підвищена з серпня також на 50%, або на 436,42 гривен за тис. куб. м до 1 309,2 гривні за тис. куб. м.
Міністерство житлово-комунального господарства прогнозує збільшення цін на теплопостачання і гаряче водопостачання на 20-25% через підвищення ціни на газ для теплокомуненерго.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас