Грузія готується обмежити повноваження президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія готується обмежити повноваження президента

251
Незалежна конституційна комісія Грузії представила новий проект основного закону країни, який може істотно обмежити повноваження майбутнього глави держави, передає Reuters.
Так, документ передбачає позбавлення президента повноважень з формування уряду, відправки його у відставку, спрощення процедури імпічменту і надання великих прав органам місцевого самоврядування.
В разі схвалення проекту президентом, законодавцями і громадянами республіки, нова Конституція може набрати чинності в 2013 році.
"За нинішньою Конституцією, Грузія - суперпрезидентська республіка. У жодній європейській країні немає президента, наділеного такими широкими повноваженнями", - наводить агентство слова секретаря конституційної комісії Тенгиза Шарманашвілі, який представляє одну з опозиційних партій.
На думку політика, розроблений варіант закону відображає баланс суспільно-політичних сил в Грузії. Таким чином, він може стати спільним знаменником інтересів правлячої еліти, глави держави і його громадян.
Останній раз зміни до основного закону республіки були внесені в 2004 році після обрання Михайла Саакашвілі. Тоді повноваження глави держави були істотно розширені, викликавши критичну реакцію багатьох місцевих і західних оглядачів і громадських діячів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас