Після кризи мільйонери стали уважнішими до своїх інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після кризи мільйонери стали уважнішими до своїх інвестицій

275
Кількість мільйонерів у світі повертається до докризового рівня, виходить з "Усесвітньої доповіді про добробут" консалтингової компанії Capgemini і банку Merrill Lynch. А ось ставлення багачів до інвестування особистого капіталу після кризи помітно змінилося. Під час кризи багато інвестиційних портфелів, складених керівниками, як з'ясувалося, не було захищено від ризику серйозних втрат, тому зараз мільйонери є обережними, відзначають Capgemini і Merrill Lynch.
"До кризи наші клієнти в довірчому управлінні рідше заглядали в свої портфелі, менше цікавилися, як йде управління. Відчувалася схильність до агресивних стратегій, які були для клієнтів просто синонімом вищого заробітку. Коли ж восени 2008 р. портфелі серйозно знецінилися (агресивні - на 45-70%, консервативні - на 10-20%), клієнти в основній масі впали в заціпеніння: не було ні продажів, ні покупок, лише мінімальні суми заводилися в консервативні активи", - згадує керівник активами крупних клієнтів УК "Уралсиб" Дмитро Іванов.
На фондовий ринок, який в 2009 р. показав феноменальні темпи зростання, повернулися небагато заможних клієнтів; в основному це люди, які і раніше активно самостійно займалися інвестиціями. Британські інвестори, наприклад, традиційно починають виходити на ринок через півтора роки після зміни тренду, відзначається в доповіді про багачів Великобританії (люди з активами для інвестицій понад 500 000 фунтів стерлінгів, або $750 000) консалтингової компанії MDRC. Але в нинішній ситуації цей період може затягнутися до стійкого відновлення ринку. А начальник відділу обслуговування фізичних осіб сегменту "Преміум" Райффайзенбанку Марк Шмітт стверджує, що окремі клієнти банку відразу після кризи, коли ринок був на мінімумах, велику частку своїх портфелів перекладали на фондовий ринок.
За словами управляючих, інвестори, які зараз повертаються в акції, значно більше уваги приділяють ризикам: вони хочуть точно знати, скільки реально можуть втратити при негативному розвитку подій. В "Уралсибі" почали користуватися попитом схеми із захистом капіталу - за участю опціонів, ноти, динамічне хеджування, розповідає Іванов. Ті ж пріоритети у західних інвесторів спостерігали дослідники Capgemini і Merrill Lynch.
Багато крупних клієнтів нарешті усвідомили, що недостатньо просто диверсифікувати портфель - необхідно адекватно оцінювати можливі ризики. Адже диверсифікація не допомогла під час обвалу в другому півріччі 2008 р.: фондові ринки обвалювалися по всьому світу разом з цінами на сировину, житлову і комерційну нерухомість, витвори мистецтва і марочне вино тощо. Особливо не допомагає вона і зараз. Взаємозв'язок між ринками такий високий, тому що інвестори бояться повторення 2008 р., коли падало все, відзначає Баррі Кнепп, начальник відділу аналізу фондового ринку США в Barclays.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас