Чи зможуть українці платити за ЖКП після подорожчання газу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможуть українці платити за ЖКП після подорожчання газу?

Енергетика
1034
Підвищення цін на газ позначиться на матеріальному стані українських сімей. До такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна, провівши телефонне опитування на тему "Підвищення цін на газ для населення", повідомили в Інституті.
Також експерти звертають увагу на високу інформованість українців про плановане підвищення цін на газ для населення. На їхню думку, це свідчить про те, що це питання хвилює більшість громадян нашої країни. Так, згідно з опитуванням, понад 70% українців вважають, що підвищення тарифів істотно позначиться на їх родинному бюджеті. Як наслідок - значна частина респондентів вважає, що зазнаватиме труднощі з оплатою послуг ЖКГ за новими тарифами. Якщо сьогодні повністю або частково тарифи оплачують близько 90%, то після планованого підвищення тарифи зможуть оплачувати близько 70% населення.
Згідно з дослідженням, переважна більшість українців (85,4%) знають про те, що з 1 серпня 2010 року роздрібна ціна на газ для населення України зросте на 50%. Не знає про це лише кожен десятий респондент (11,7%), а 2,9% - не змогли відповісти на це запитання.
Більшість українців (77,2%) вважають, що від підвищення цін на газ найбільше постраждають бідні. Вважають, що понад усе постраждає середній клас, 12,6% опитаних, і лише 2,7% висловили думку, що багаті люди теж постраждають від підвищення цін на газ. Не змогли відповісти на це запитання 7,5% респондентів.
Переважна більшість українців (85,2%) заявили про те, що підвищення тарифів на газ істотно позначиться на матеріальному стані їхніх сімей. З них 72,1% дали відповідь "точно істотно", 13,1% - "швидше істотно" на це запитання. Кожен восьмий опитаний (12,1%) сподівається, що підвищення тарифів на газ позначиться на його сім'ї неістотно. З них відповідь "швидше неістотно" дали 9,8%, "точно неістотно" - 2,3% респондентів. Не змогли відповісти на це запитання 2,7% громадян України.
Більшість українців (75,5%) на сьогоднішній день оплачують послуги ЖКГ повністю. Частково оплачують послуги ЖКГ 14,2% опитаних, а 2,9% - не оплачують їх зовсім. Не змогли відповісти на це запитання 7,4% громадян України.
В разі збільшення цін на опалення і гарячу воду на 20-25%, прогнозованому Міністерством ЖКГ, повністю оплачувати ці послуги планують 41,2% українців. Частково оплачувати дані послуги збираються 30,1% респондентів, а 6,9% - не планує їх оплачувати взагалі. Важко відповісти, в якому обсязі оплачуватимуть послуги ЖКГ в разі підвищення цін на них, 21,8% громадян України.
Крім того, експерти Інституту Горшеніна відзначають, що значна частина громадян вважає, що субсидії, оголошені урядом, не зможуть захистити малозабезпечені сім'ї від наслідків підвищення тарифів. Це відбувається або через недостатню інформованість людей про субсидії і можливості їх отримання, або через недовіру до дій уряду. Експерти відзначають, що для зміни ситуації представникам влади варто звернути на це увагу і посилити роз'яснювальну роботу в даному напрямі.
Більшість громадян України (76,5%) вважають, що субсидії, оголошені урядом, не зможуть захистити малозабезпечених від наслідків підвищення ціни на газ. З них 59,2% дали відповідь "точно ні" на це запитання, 17,3% - "швидше ні". Вважають, що пільги і субсидії зможуть захистити малозабезпечених, лише 6,9% українців. З них 5,1% відповіли на питання "швидше так", 1,8% - "точно так". Не змогли відповісти на це запитання 16,6% респондентів.
В Інституті вважають показовим, що саме Президент України, на думку громадян, несе основну відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення. Як вже неодноразово відзначали експерти Інституту Горшеніна, за останні декілька місяців силами нової влади в Україні де-факто була збудована президентсько-парламентська модель управління. На думку українців, Президент як глава держави і центр прийняття рішень, несе відповідальність за всі основні процеси в житті країни - незалежно від того, хто формально очолює той чи інший напрям.
Основну відповідальність за підвищення ціни на газ для населення несе Президент. Так вважає близько третини опитаних українців (35,8%). Майже така ж кількість респондентів (33,2%) вважає, що основну відповідальність за це несе Кабінет міністрів. Кожен п'ятий опитаний (19,2%) покладає відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення на Верховну Раду, а кожен десятий (9,7%) - на МВФ. Вважають відповідальними за подорожчання газу опозицію 8,2%, Росію - 3,1%, облгази або міськгази - 2,3%, бізнесменів - 2,2% громадян України. Відповідь "інше" на це питання дали 2,8% респондентів, а 14,1% - не змогли відповісти на нього.
Вважають, що уряд України підняв ціни на природний газ для населення з метою особистого збагачення окремих політиків і бізнесменів, 36,7% громадян нашої країни. Також близько третини опитаних (35,8%) вважають, що уряд пішов на такі заходи з метою наповнення державного бюджету, а 29,5% - з метою відновлення співпраці з МВФ. Вважає, що ціни на газ підвищили для того, щоб привести їх у відповідність з ринковими, економічно обґрунтованими цінами, кожен десятий респондент (11,2%), а 2,4% опитаних висловили думку, що це необхідно для модернізації і ремонту газових мереж. Відповідь "інше" на це питання дали 1,5% українців, а кожен десятий (10,2%) - не змогли відповісти на нього.
Опитування проводилося з 17 по 18 липня 2010 року. Всього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квотами були регіон мешкання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас