Агентство Fitch підвищило рейтинг Естонії з A- до A зі "стабільним" прогнозом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агентство Fitch підвищило рейтинг Естонії з A- до A зі "стабільним" прогнозом

159
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило кредитний рейтинг Естонії з A- до A, прогноз щодо рейтингу - "стабільний". Про це повідомляється у поширених сьогодні матеріалах агентства. Водночас агентство підвищило короткостроковий рейтинг дефолта емітента Естонії за зобов'язаннями в іноземній валюті з F2 до F1. Граничне значення для рейтингів країни було переглянуте аналітиками Fitch у бік підвищення з А+ до ААА.
"Приєднання до єврозони покращує показники профілю ризику країни, оскільки знижує ризики, пов'язані зі значним зовнішнім боргом Естонії і дозволяє національній банківській системі дістати доступ до ліквідності Європейського центрального банку", - вважає заступник директора Fitch Дуглас Ренвік. За його словами, "здорові" державні фінанси країни і гнучка економіка Естонії дозволять країні ідеально вписатися в рамки валютного союзу.
У рейтинговому агентстві вважають, що довгострокові перспективи економічного зростання Естонії кращі, ніж у середньому в країн єврозони. За деякими показниками Естонія вже є типовим представником єврозони. При цьому аналітики Fitch підкреслюють, що економіка Естонії демонструє велику волатильність, ніж будь-якої іншої країни єврозони.
Нагадаємо, що на початку липня міністри фінансів 27 держав Євросоюзу ухвалили остаточне рішення про вступ Естонії до зони обігу єдиної європейської валюти (євро) з 1 січня 2011 р. і затвердили курс обміну естонської крони під час переходу країни на євро. Відповідні рішення були ухвалені на засіданні Ради міністрів ЄС у фінансових і економічних справах (Ecofin) в Брюсселі.
Принципове рішення про приєднання Естонії до єврозони було ухвалене міністрами фінансів зони євро і Євросоюзу 7-8 червня 2010 р. услід за доповіддю Єврокомісії, в якій говорилося, що бюджетні, монетарні і загальноекономічні показники Естонії повністю відповідають критеріям вступу до зони єдиної валюти.
Естонія офіційно стане 17-м членом єврозони з нового року. Нагадаємо, що з 2002 р. євробанкноти і євромонети були введені в обіг у Бельгії, Німеччині, Греції, Іспанії, Франції, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Австрії та Фінляндії. У 2007 р. до єврозони приєдналася Словенія, а в 2008 р. - Кіпр і Мальта. Нарешті, в 2009 р. Словаччина стала 16-м членом єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас