Moody's прогнозує зростання реального ВВП України в 2010 р. на рівні 3,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's прогнозує зростання реального ВВП України в 2010 р. на рівні 3,3%

355
Зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2010 році може скласти 3,3%, а в 2011-м прискоритися до 4,5%. Такі прогнози наводяться в кредитному виведенні міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, текст якого розміщений на веб-сайті Міністерства фінансів України.
Згідно з документом, генератором зростання реального ВВП країни стане експортний сектор економіки, який перебуватиме під впливом відновлення світової економіки.
"В даний час Moody’s чекає зростання ВВП на рівні понад 3% в 2010 році, переважно завдяки відновленню чистого експорту. Домовленість з Міжнародним валютним фондом сприяла поліпшенню інвестиційного клімату", – вважають в Moody's.
Згідно з висновком, інфляція в Україні в 2010 році очікується на рівні 11,4%, в 2011 році - 11%.
Як повідомлялося, поточний офіційний макроекономічний прогноз України передбачає зростання ВВП в 2010 році на 3,7% при інфляції 13,1%. В той же час представники уряду допускають поліпшення макроекономічних чекань за підсумками першого півріччя цього року.
Світовий банк у липні поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2010 році з 2,5% до 3,5%, в 2011-м - з 3,5% до 4%.
Серед ризиків для економічної динаміки Moody's відзначає вірогідність збереження в найближчій перспективі обмеженості приватного споживання.
Загальний бюджетний дефіцит в поточному році, за оцінками Moody's, знизиться до 6% від ВВП з 6,4% роком раніше. У 2011 році його значення може продовжити скорочення і очікується на рівні 4,5%.
При цьому прогнозується зростання сукупного урядового боргу: з 30,2% від ВВП в 2009 році до 34,9% - в 2010 році і до 37,1% - в 2011-му.
Щодо поточного рахунку платіжного балансу в повідомленні вказується, що його дефіцит в 2010 році прогнозується на рівні 0,5% ВВП, а наступного року - 1,4% ВВП.
Moody's також наводить прогноз показника зовнішньої вразливості України: відношення суми короткострокового зовнішнього боргу, довгострокового зовнішнього боргу з погашенням в поточному році і депозитів нерезидентів до офіційних валютних резервів. За оцінкою агентства, цей показник в поточному році складе 134,1 в порівнянні з 138,8 в 2009 році. У 2011 році його значення очікується на рівні 130,5.
За оцінкою Moody's, кредитні переваги України пов'язані з відносно низьким рівнем державного боргу, а також з наявністю робочої сили з хорошою освітою і низькими заробітними платами.
В той же час ризики для рейтингу України включають: тиск на банківську систему, зумовлений значним зовнішнім боргом і слабкою економікою, а також невпевненість у виконанні нової програми МВФ.
Як відзначається в кредитному висновку, рейтинги України можуть бути підвищені, якщо, зокрема, вдасться зменшити значну вразливість країни з боку зовнішніх умов.
"Поліпшення ефективності адміністрування податків і митних платежів для розширення прибуткової бази уряду і прогрес в структурних реформах, які можуть підтримати довгострокову конкурентоспроможність, а саме - відносно енергетичної ефективності, також матимуть позитивний вплив", - сказано в документі.
В той же час рейтинги країни можуть бути понижені, якщо банківська система продовжуватиме стикатися з серйозними проблемами якості активів і фінансування. Крім того, причиною для такої дії може стати нездатність уряду профінансувати розрив у зовнішньому фінансуванні і нездатність здійснити фіскальну консолідацію, що призведе до погіршення показників зовнішнього і державного боргу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас