Невідомий трейдер викупив увесь європейський запас какао — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невідомий трейдер викупив увесь європейський запас какао

Фондовий ринок
2215
Ціни на какао-боби відновили 33-річний максимум після укладення крупного контракту на покупку - невідомий трейдер фактично скупив весь європейський запас шоколадних бобів, якого вистачило б, щоб виробити по одній шоколадці кожному жителю планети. 16 липня невідомий трейдер придбав 241 тисячу тонн какао-бобів, що є найбільшою операцією на ринку за 14 років. Цієї операції виявилося досстатньо для того, щоб ціна злетіла до максимуму з 1977 року.
Проте, за даними The Daily Telegraph, операцію провів хедж-фонд Armajaro Holdings, одним із засновників якого є Ентоні Уорд. Тепер у нього в руках сконцентрований величезний ресурс, якого було б достатньо для виробництва 5,3 млрд плиток 100-грамів шоколаду. Це еквівалентно сукупному обсягу какао-сировини в Європі.
Після укладення цього контракту зростання ціни на какао склало 0,7% (2732 фунтів за тонну), що відбувається на тлі декількох років неврожаїв у Гані і Кот-д'Івуарі, в основних регіонах, де вирощується ця культура.
Експерти побоюються, що коливання на сировинному ринку позначаться на зростанні цін на шоколадну продукцію в магазинах.
Примітно, що з 2007 року ціни на какао зросли більш ніж удвічі через підвищення попиту, зокрема з боку Індії і Китаю. У результаті, як пише The Daily Telegraph, виробникам шоколаду довелося піднімати ціну і частково міняти рецептуру, щоб понизити споживання ключового інгредієнта.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас