Зміцнення євро може завдати збитку зростанню експорту з єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення євро може завдати збитку зростанню експорту з єврозони

731
Активне зростання вартості євро може завдати збитку експортерам в країнах Європи, для багатьох з яких зовнішня торгівля є важливим чинником економічного зростання.
Курс євро до долара підскочив майже на 8% з чотирирічного мінімуму, досягнутого 7 червня, оскільки побоювання стосовно боргових проблем єврозони ослабли. На 14:20 МСК в понеділок його вартість склала $1,2966 в порівнянні з $1,2930 за підсумками торгів в Нью-Йорку в п'ятницю.
Минулого тижня євро подорожчав на 2,29% в парі з доларом, що стало максимальним приростом з травня 2009 року.
Тим часом Клуб експортерів Іспанії оголосив, що в разі зміцнення євро компаніям буде складніше протиставити доходи від експорту "паралізованому внутрішньому ринку".
Європейська аерокосмічна корпорація European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS) вважає, що навіть на рівні $1,20 євро все ще не буде слабким.
Незважаючи на те, що за останні 8 місяців євро подешевшав на 14%, його курс все ще істотно вище середнього рівня з часу введення єдиної європейської валюти в 1999 році, що становить $1,184. За даними агентства Bloomberg, заснованим на аналізі купівельної спроможності різних валют, євро на даний момент переоцінений на 14%. Тому валютні аналітики чекають зниження курсу євро.
"Якщо подорожчання євро продовжиться, це буде лихом для єврозони, - вважає головний економіст BNP Paribas SA по країнах єврозони Кен Уоттрет. - Найгірший сценарій для єврозони - стійке підвищення обмінного курсу євро, тому що воно уб'є відновлення".
Згідно з консенсус-прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, курс євро до кінця 2010 року опуститься до $1,20.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас