Боргова піраміда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова піраміда

Казна та Політика
2408
Уряд Миколи Азарова починає влізати в борги. Тільки за останній місяць Кабінет Міністрів домовився про залучення позик від міжнародних кредиторів майже на десяток мільярдів доларів. Причому очікуваний обсяг запозичених коштів набагато перевищує суму, необхідну для покриття бюджетного дефіциту. Не виключено, що на Грушевського заздалегідь запасаються грошима, щоб мати можливість почати виплати за раніше залученими кредитами.
Боргам не дають зменшитись
У першій половині поточного року зовнішній борг України зростав не настільки стрімко. Політична невизначеність в країні перед виборами перекрила шляхи для виходу на зовнішні ринки капіталу. Тому в цей період був істотно збільшений обсяг випуску ОВДП: протягом січня-квітня він склав 27,3 млрд грн. Найбільший вплив на стан зовнішнього боргу мала девальвація євро. Зокрема, зміна курсу євро / долар з 1,34 до 1,24 протягом травня призвела до скорочення категорій боргу, що вимірюються в євро і SDR (спеціальні права запозичення). За станом на кінець травня обсяг зовнішнього боргу України в річному обчисленні збільшився лише на 23,3% в порівнянні з 48,3% у квітні.
Ці чинники в сукупності з проведеними державою плановими виплатами зумовили скорочення зовнішнього боргу країни у квітні на 0,7%, до $ 16 436 300 000, травні - на 1,5%, до $ 16,2 млн. "Але ця тенденція мала тимчасовий характер. Враховуючи плани уряду з нових кредитів і позик, у другому півріччі варто очікувати істотного зростання держборгу ", - прогнозує аналітик Phoenix Capital Олександр Лозовий.
Місяць тому, не дочекавшись завершення переговорів з МВФ, Мінфін отримав від Росії короткострокову позику в $ 2 млрд на покриття дефіциту бюджету. Її було надано терміном на шість місяців під 6,7% річних з правом пролонгації кожні півроку протягом двох років. Ще один кредит від РФ у 2 млрд на будівництво двох атомних реакторів Хмельницької АЕС очікується найближчим часом.
Одне з головних літніх досягнень Кабміну - отримання згоди МВФ на надання Україні позики в розмірі $ 14,9 млрд у рамках програми stand-by. Минулого тижня уряд схвалив новий меморандум з Фондом, виконавши більшість вимог кредиторів (НКРЕ з 1 серпня на 50% підвищила вартість газу для промислових і приватних споживачів, Президент підписав закони про секвестр бюджету і підвищення самостійності НБУ).
Остаточне рішення про відновлення кредитного співробітництва рада директорів МВФ повинна прийняти в липні. Якщо це відбудеться, до кінця року наша країна може отримати від Міжнародного валютного фонду близько $ 5 млрд, що дозволило б Кабміну відмовитися від розміщення суверенних євробондів (планувався випуск на суму близько $ 1,5-2 млрд). Після завершення минулого тижня road show нового випуску суверенних єврооблігацій Мінфін заявив про прийняте рішення не проводити операцію, з огляду на існуючі джерела фінансування.
Підписання нової програми співробітництва з Фондом стане сигналом для інших іноземних кредиторів. Зокрема, президент Європейської Ради Херман ван Ромпей повідомив, що як тільки Київ укладе угоду з МВФ, Євросоюз надасть Україні кредит в 610 млн євро. Ще близько $ 805 млн наша країна може отримати від Світового банку. "У підсумку зовнішній борг у другому півріччі може зрости на $ 6-9 млрд", - прогнозує економіст ІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Запас на майбутнє
Після секвестурування бюджету дефіцит скарбниці за підсумками року очікується на рівні $ 6,7 млрд. Таким чином, в уряду може з'явитися фінансовий запас. У найближчі рік-два графік виплат із зовнішніх боргів України буде не дуже напруженим.
"За нашими оцінками, до кінця року Кабміну потрібно виплатити 7,5 млрд грн. за внутрішнім боргом і близько 5 млрд - за зовнішніми зобов'язаннями (без урахування російського кредиту, який, швидше за все, буде продовжено). У сумі це становить приблизно 12,5 млрд грн. У той же час дефіцит бюджету в другому півріччі - не менше 37 млрд грн. Аналогічна ситуація буде і в 2011 р.: заплановані виплати - близько 25 млрд грн. (з них 15 млрд за внутрішнім боргом), а граничний дефіцит бюджету, встановлений МВФ, становить 45 млрд грн. ", - пояснює економіст Dragon Capital Олена Білан.
Зате з 2012 р. виплати України із зовнішніх позик різко зростуть. У 2012 р. нам доведеться погасити близько 2,4 млрд SDR (приблизно $ 3,55 млрд). У 2013 р. - 3,6 млрд SDR ($ 5,33 млрд). "Тобто у підсумку гроші МВФ підуть на латання дірок - як у бюджеті, так і в погашенні старих боргів. Таким чином, рішення сьогоднішніх проблем буде відкладено на завтра. І хоча настільки масштабне зростання зовнішнього боргу не є позитивом у середньо-і довгостроковій перспективі , ймовірно, в нинішній ситуації цей варіант залишиться одним з небагатьох доступних для України ", - констатує голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
Експерти переконані, що наша влада все ще може собі дозволити жити не по кишені. "Співвідношення зовнішнього боргу держави до ВВП зараз становить близько 35%, тоді як критичним є перевищення 60%", - запевнив начальник департаменту торгових операцій ІГ "Універ" Олександр Куликов.
"При поліпшенні платіжного балансу, маючи доступ до коштів МВФ, а також до публічних ринків капіталу, ризики непогашення або не повного обслуговування Україною зовнішніх зобов'язань мінімальні", - доповнив колегу аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Економісти не виключають, що частина отриманих від МВФ грошей навіть не буде витрачена.
"Велика частина цих коштів залишиться на рахунках НБУ як страховка на випадок погіршення показників платіжного балансу країни", - прогнозує аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Ольга Філіппова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас