Зерно підмочило репутацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно підмочило репутацію

Аграрний ринок
1368
Прибиральна кампанія , яка стартувала в Україні, доки приносить селянам лише одні розчарування. Аномально спекотне і дощове літо помітно зіпсувало посіви зернових, зменшивши їх врожайність як мінімум на 10-15%. Причому з кожним днем втрати зростають, оскільки через зливи в багатьох регіонах техніка просто не може вийти на поля. Галузеві експерти вже знизили прогнози урожаю на 3 млн т, що одразу вплинуло на ціни. При цьому прогнози з приводу осінньої вартості сільгосппродукції стають песимістичнішими з кожним днем.
Періоди посухи і аномальних опадів у деяких регіонах країни ставлять під питання вдалість сезону зернових. Минулого тижня Мінагрополитіки погіршив свої прогнози із урожаю з 45 до 42 млн т. Причому чиновники переглядають плановані обсяги вже вдруге: вперше вони змінили цифри з 47 до 45 млн т навесні, коли стало зрозуміло, що вижити після екстремальної зими вдалося далеко не всім посівам озимини. Незалежні експерти схильні вважати, що підсумкові результати сезону можуть бути ще гіршими і не перевищать 40 млн т.
Найбільше побоювань викликає ячмінь. Він дозріває першим із зернових і прибирати його потрібно було почати ще півтора тижні тому. Але через дощі в багатьох господарства жнива ще не стартували, комбайни просто не можуть вийти на поля. "Як показує практика, після 10 днів "перетримки" культури її врожайність знижується на 1 ц/га щодня. У минулому році середня врожайність ячменю була на рівні 31 ц/га. Зараз цей показник вже знизився до 23 ц/га. Тобто загальний вал замість прогнозованих 11,2 млн т не перевищить 10,5 млн т. Якщо ж терміни кампанії затягнуться, господарства можуть втратити ще 1 млн т", - пояснює Єлизавета Малишко з компанії "Украгроконсалт".
Прибирати пшеницю стрімголов немає необхідності: жнива лише стартували і продовжиться ще місяць. Але це, мабуть, єдина хороша новина. Аналітик компанії ААА Марія Колесник інформує, що через зливи в західних регіонах частина посівів захворіла, що ускладнить прибирання. "У Донецькій області жнива взагалі припинилили через дощі, і на сьогоднішній день техніка не може вийти на поля", - додає Роман Сластьон з Українського клубу аграрного бізнесу.
За даними пані Малишко, мінімальні втрати пшениці під час прибиральної кампанії складуть 5-10%. У деяких регіонах цей показник в рази більше вже зараз. Наприклад, в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях втрати урожаю досягають 30%. Крім того, врожайність культури нижча: замість торішніх 30 ц/га господарства фіксують лише 24,5 ц/га. Викликає питання і якість зерна. Спека і підвищена вологість сприяли поширенню хвороб, так що багато посівів вражено грибком і надмірно насичено водою. "Вже сьогодні зрозуміло, що частина зерна, яке по всіх параметрах повинне було стати продовольчим, доведеться продавати як фураж", - говорить пані Колісник. А якщо погода не покращиться, зберігається загроза проростання зерна в колосі. В цьому випадку урожай вважається неліквідним.
Селянам доведеться витратитися більше звичайного і на зберігання зерна. Враховуючи високу вологість і схильність до хвороб, урожай може дожити до весни лише за умови розміщення на елеваторах з хорошою вентиляцією і просушуванням. А їх у нас не так багато. Тому на зберігання удасться прилаштувати не весь очікуваний урожай. Песимістичні прогнози вже позначилися на цінах. За останній тиждень ячмінь у вітчизняних портах подорожчав з $118-120/т до $140/т. "Навесні багато компаній зафрахтували досить високі обсяги для експорту, а зараз не можуть їх забезпечити, оскільки кампанія затягується", - пояснює Єлизавета Малишко. Ціни на пшеницю доки зростають менш істотно: на внутрішньому ринку вона подорожчала на 25 грн../т за тиждень - до 1125 грн../т. Якщо враховувати, що в минулі роки на початку прибиральної ціни, навпаки, падали, цю тенденцію можна розцінити як вельми тривожну.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас