Назарбаєв: Євросоюз крім розмов нічого не робить для реалізації проекту Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назарбаєв: Євросоюз крім розмов нічого не робить для реалізації проекту Nabucco

Енергетика
270
Євросоюз не робить жодних реальних кроків для реалізації проекту Nabucco, вважає президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.
"Казахстан ніколи не був проти Nabucco. Все питання в тому, що Євросоюз окрім розмов - хай це не прозвучить як моя критика, але це так - нічого для реалізації проекту не робить", - заявив він на спільный з канцлером ФРН Ангелою Меркель прес-конференції в неділю в Астані.
"Щоб Казахстан брав участь в Nabucco, щонайменше потрібно дві речі: або прокласти газопровід по дну Каспію через Кавказ на Чорне море або далі, або на нашому березі Каспійського моря побудувати завод зі зріджування газу. Із жодного з цих питань нічого не робиться, окрім розмов", - додав глава держави.
Він нагадав в зв'язку з цим, що багатий газом Туркменістан заявив, що "міг би брати участь в проекті Nabucco, але не бачить вирішення цієї проблеми". "Євросоюз міг би активніше займатися разом з нами питаннями розвитку цього проекту", - підкреслив Н.Назарбаєв.
Проект газопроводу Nabucco передбачає постачання газу з країн каспійського регіону до Європи в обхід Росії. Бюджет будівництва 3300-кілометрового газопроводу оцінюється в 7,9 млрд євро. Учасники консорціуму - німецька RWE, австрійська OMV, турецька Botas, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і угорський MOL.
Поки невизначена ресурсна база для наповнення цього газопроводу. Як джерела газу для трубопроводу розглядаються Азербайджан, Туркменістан та Іран, але з ними не підписано жодних документів.
БудівництвоNabucco планується почати в 2011 році, а введення в експлуатацію - в кінці 2014 року - початку 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас