Знайдено ген віком 600 мільйонів років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдено ген віком 600 мільйонів років

553
Подібно до того, як швидко змінюється мода і пристрасті людей до тих або інших речей, "сексуальні гени" або гени, пов'язані зі статтю людини, також змінюються досить швидко. Проте є один специфічний статевий ген, важливість якого велика настільки, що його структура і функції не змінюються в процесі еволюції вже дуже давно. Цей ген майже ідентичний для всіх тварин і людей. Про це повідомляють дослідники з американської Школи медицини Файнберг при Північно-західному університеті в США.
Цей "дивний" ген, що отримав назву Boule, відповідає за продукування сперми. Дослідники також виявили, що ген цей ідентичний для величезної кількості представників тваринного світу - від комах до ссавців.
"Наша знахідка - це перше практичне свідоцтво того, що здатність тварин виробляти статеві клітини відноситься до фундаментальних здібностей. За нашими оцінками, з'явився цей ген близько 600 млн років тому. Також це дослідження передбачає, що всі механізми виробництва статевих клітин мають спільні прототипи", - говорить Юджин Ху, професор урології в школі Файнберг.
В науковому дослідженні, результати якого були опубліковані в останньому номері наукового журналу PLoS Genetics, медики говорять, що дослідження "прадавнього гена" допоможе пролити світло на проблему чоловічого безпліддя, а також дозволить створити нове покоління контрацептивів для чоловіків. З іншого боку, дослідження гена можуть бути корисні навіть в таких сферах, як сільське господарство, аби створити новий вид пестицидів, які дозволять уберегти посіви від тих або інших шкідників, що розмножуються.
"Цікаво, що даний ген працює у всіх тварин однаково, незалежно від того, наскільки вони складні. Це дійсно дуже фундаментальний момент. Можливо, саме він пов'язаний з репродуктивним успіхом тих або інших видів тварин", - говорить Ху.
Крім того, вчені говорять, що Boule - це найстаріший з оригінальних генів, що дісталися людині від предків. За словами науковців, раніше вважалося, що продукування статевих клітин в різних видів тварин різне. На практиці ж виявляється, що стартовий механізм продукування сперми єдиний, як у людей, у птахів, у рибів та інших представників фауни.
Ху говорить, що подібних важливих і універсальних генів, які єдині для більшості видів, дуже мало. "Ми вивчили механізм виробництва статевих клітин у морських анемон, одних з найпростіших морських організмів, але навіть тут він ідентичний", - розповів учений.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас