Мінекономіки: Потрібний орган, який би координував роботу всієї фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Потрібний орган, який би координував роботу всієї фінансової системи

Казна та Політика
220
Роздрібленість фінансового ринку України заважає виробленню єдиної стратегії його розвитку. Можливий вихід - визначення органу, який би відповідав за політику всього фінансового сектору. Таку заяву зробив перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта під час круглого столу, організованого Лігою фінансового розвитку за підтримки "Дзеркала тижня" та Проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" (FINREP).
"Коли ми пробуємо написати стратегію розвитку фінансового сектору, то ми натикаємося на те, що кожен із його елементів - банківський, страховий сектори, фондовий ринок - пишуть власну стратегію. І ці стратегії дуже важко звести в одну. Тому що в кожного своя історія розвитку, свої цілі, свої завдання. І якраз одна з проблем в тому, що в нас досі не визначений орган, який відповідає за політику фінансового сектору. Національний банк відповідає за банківський сектор, комісія з цінних паперів - за фондовий ринок, Міністерство фінансів - за політику державних запозичень. А в цілому хто? Цей орган має бути визначений, виходячи із тієї мети, яка стоїть перед фінансовим сектором", - зауважив Максюта.
Оцінюючи роль фінансового сектору в розвитку економіки, чиновник зазначив, що він є не атрибутом, а інструментом. Саме таке його сприйняття в державі допомогло б вирішити нагальні проблеми,підкреслив він. Водночас Максюта констатував, що на сьогодні фінансовий сектор України належним чином не виконує функцію фінансового забезпечення стабільного економічного розвитку країни. Перевагою ж Програми економічних реформ Президента України, яка на разі розробляється, за словами представника Міністерства економіки, є саме те, що вона спрямовує фінансовий сектор на реальну підтримку економіки.
"Фінансовий сектор, на наш, можливо, суб’єктивний погляд, часто розвивався сам по собі, не був спрямований саме на цілі економічного зростання і більше зосереджувався на наданні певних фінансових послуг. Головна ж мета - перерозподіл ресурсів, насамперед на інвестиції, якраз і не була досягнута і, можливо, чітко й не ставилася. Через це маємо сьогодні систему дуже вразливу до криз, до будь-яких коливань", - резюмував Максюта.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас