УКБС: НБУ витісняє невеликі банки з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: НБУ витісняє невеликі банки з ринку

Казна та Політика
859
Рішення Національного банку України (НБУ) про підвищення вимог до розміру капіталу банків (постанова №273) веде до витіснення невеликих кредитно-фінансових установ з ринку і підвищення вартості послуг в банківському секторі, вважають експерти Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).
"Нові вимоги стосовно розміру регулятивного капіталу призведуть до зменшення конкуренції на ринку банківських послуг, тому що середні, невеликі банки і небанківські фінансові установи фактично витісняються з фінансової сфери. Внаслідок цього погіршиться рівень послуг і зросте їх вартість", - йдеться в прес-релізі УКБС, поширеному у вівторок.
Як повідомлялося, 19 липня набирає чинності постанова НБУ №273, згідно з якою банкам з розміром регулятивного капіталу менше 120 млн грн. заборонено нарощувати обсяг депозитного портфеля фізичних осіб.
УКБС відзначає, що в період фінансової кризи невеликі і середні банки не припиняли надання послуг населенню.
"Для населення такі нововведення також матимуть негативні наслідки, оскільки вкладник обмежується у виборі банківської установи для розміщення своїх коштів. Невеликі і середні банки позбавляються можливості нарощувати свій депозитний портфель, оскільки для цих фінансово-кредитних установ істотно звужуються джерела залучення коштів", - вважають в Асоціації.
Крім того, в прес-релізі підкреслюється, що таке рішення НБУ прийняв без погодження з банківським співтовариством.
"УКБС дуже стурбований використанням органами державної влади недопустимих для відкритого демократичного суспільства методів при розробці й оприлюдненні нормативних актів, які радикально змінюють умови функціонування фінансових установ і надання послуг населенню", - резюмується в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас