"Ъ": Парламент направив у Кабмін свої пропозиції щодо Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент направив у Кабмін свої пропозиції щодо Податкового кодексу

Казна та Політика
495
Парламентський комітет з питань податкової і митної політики мав до 14 липня доопрацювати майже 5,5 тис. депутатських поправок до проекту Податкового кодексу, що надійшли до другого читання, і направити їх в Кабінет міністрів для "всенародного обговорення". Проте ні 12, ні 13 липня комітет не зміг провести засідання через відсутність кворуму - дев'яти членів. На засідання прийшли всього п'ять депутатів БЮТ і Партії регіонів, проте за ініціативою глави комітету Сергія Терьохіна було прийнято рішення, яке відсутні депутати повинні підтвердити письмово.
У зв'язку з тим що розглянути всі пропозиції технічно неможливо, комітет вирішив направити в Кабмін документ, підготовлений робочою групою з членів коаліції і представників уряду, повідомив пан Терьохін. За інформацією комітету, це вже сьома версія поправок до кодексу. Заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко погодилася прийняти останню версію для доопрацювання. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко пообіцяв представити громадськості доопрацьований документ вже через три тижні. "Якби у нас був ще один тиждень, ми б прийняли кодекс до кінця сесії. Разом з підприємцями, роботодавцями, Європейською бізнес-асоціацією і Американською торгівельною палатою ми доопрацювали всі зміни, і у них 300 пропозицій, а не 5,5 тис. поправок, які вже є", - сказав він.
Згідно з останньою версією поправок, парламентарі хочуть з 2015 року зберегти базову ставку ПДВ і податку на прибуток на рівні 17%, а не підвищувати її до 20%; розширити список операцій, які обкладатимуться по заниженій або нульовій ставці ПДВ; повернути при імпорті розрахунки векселями; збільшити термін дії накладної для формування податкового кредиту з 3 до 12 звітних періодів і повернути пеню (120% облікової ставки НБУ) за невчасне відшкодування ПДВ.
У сфері оподаткування доходів фізичних осіб пропонується ввести диференційований підхід до сплати податку із зарплати в розмірі від 5% до 30%, а платникам єдиного податку збільшать граничний рівень річного доходу. З'явилися в проекті також податок на нерухомість, який Кабмін не пропонував, і збір на соціально-економічну компенсацію ризиків населенню, яке мешкає на території, де є ядерні установки або добувається уранова руда. Податок на нерухомість платитимуть громадяни з квартир площею понад 300 кв. м, будинків і котеджів площею понад 500 кв. м (2% від мінімальної зарплати/кв. м), компанії - щороку 0,5% від балансової вартості об'єктів.
Представники податкового комітету Ради не розраховують на кардинальні зміни. Дмитро Святаш (Партія регіонів) хотів би, щоб до осені Кабмін відмовився від фіскальної спрямованості документа, податкової винності платників і їх нерівних прав з податковими органами. На думку Костянтина Бондарєва (БЮТ), уряд зробив помилку, не реформувавши найбільш корумпований податок - ПДВ. Обидва депутати вважають за доцільне введення податку із обороту, що вирішило б проблеми з ухиленням від сплати податку і його бюджетного відшкодування. На їхню думку, зниження ставок податків - не головне, необхідний єдиний підхід і рівні права для всіх платників. У доопрацьованій версії кодексу необхідно зберегти всі види діяльності, які підпадають під спрощене оподаткування, вважає Бондарєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас