"Ъ": На 84% акцій Facebook претендує новий акціонер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": На 84% акцій Facebook претендує новий акціонер

391
Пол Сиглеа подав позов до суду округу Аллегейні 30 червня, повідомила The Wall Street Journal. У заяві йдеться, що 23 квітня 2003 року Сиглеа підписав угоду з творцем Facebook Марком Цукербергом на розробку сайту The Face Book, який пізніше став відомий як соціальна мережа Facebook. Згідно з контрактом, за ці послуги Пол Сиглеа мав отримати $1 тис., 50% проекту і додатковий 1% за кожен день до запуску проекту. Таким чином, всього Сиглеа претендує на 84% Facebook. 9 липня суд наклав забезпечувальні заходи, які забороняють акціонерам Facebook передачу активів компанії.
Сама Facebook добивається передачі позову на розгляд до федерального суду Нью-Йорка. Представник Facebook називає позов "несерйозним", стверджуючи, що компанія відстоюватиме свою позицію в суді.
Акціонером Facebook з минулого року є російська DST Алішера Усманова, Юрія Мільнера і Георгія Фінгера. Сукупні інвестиції DST в Facebook склали не менше $400 млн: $200 млн на 1,96% привілейованих акцій і ще $200 млн на покупку більше 3% звичайних акцій. До операцій DST найбільша покупка акцій Facebook була в жовтні 2007 року, коли Microsoft купила 1,6% привілейованих акцій соціальної мережі за $240 млн.
Про самого Пола Сиглеа відомо небагато. У 2009 році він був звинувачений прокуратурою Нью-Йорка в тому, що через свою компанію Allegany Pellets зібрав понад $200 тис. з домовласників, пообіцявши постачання деревного палива, але постачання так і не були здійснені. Справа досі перебуває на стадії розгляду.
Facebook є не лише найпопулярнішою соціальною мережею світу (понад 400 млн активних користувачів), але і найпопулярнішим сайтом в світі: за даними Hitwise, в березні цього року відвідуваність Facebook вперше перевищила відвідуваність пошукової системи Google. Компанія не розкриває виручку, але раніше повідомлялося про $500 млн за підсумками 2009 року (у 2008 році, за оцінками аналітиків, показник був на рівні $230 млн).
Американські юристи вважають, що позов може бути відхилений в зв’язку з закінченням терміну давності, який в Нью-Йорку складає шість років. Не бачить перспектив у позову і партнер юридичної компанії Salans Віктор Наумов: "Позивачу потрібно буде довести, що сайт, на який був укладений контракт, повною мірою співвідноситься з глобальним соціальним сервісом, який є зараз". У DST претензії Сиглеа не коментують.
В схожій ситуації нещодавно опинився і інший актив DST - соцмережа "Одноклассники.ру". У лютому 2008 року британська i-CD подала позов до її творця Альберта Попкова і до Odnoklassniki Ltd до Високого суду Лондона, стверджуючи, що свого часу Попков зобов'язався не займатися конкуруючою діяльністю. На роботу в i-CD Попков був найнятий в 1999 році, згодом ставши програмістом компанії, а в 2003 році - керівником відділу розробок компанії. Афілійована з i-CD компанія Passado Ltd розвивала власну мережу однокласників Passado, яку планувалося запустити в Росії під керівництвом Попкова. Бета-версія Passado навіть була запущена, але в 2006 році її роботу було припинено. Позивач зажадав повернути всі доходи, які були отримані від "Однокласників", а також визнати за i-CD права на бренд "Одноклассники". Проте в листопаді 2009 року сторони уклали мирову угоду.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас