Білорусь і Венесуела створили спільне підприємство для постачань нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь і Венесуела створили спільне підприємство для постачань нафти

Енергетика
169
Білорусь і Венесуела створили спільне підприємство (СП) для постачань нафти. Мінську в статутному фонді нового СП належить 25%, а Каракасу - 75%, передає РБК-ТБ.
Згідно досягнутим раніше домовленостям, Білорусь планує купити у Венесуели 4 млн т нафти в 2010 р. і ще 10 млн т в наступному. Транспортування нафти йде транзитом через Україну. Напередодні було підписано відповідну міжурядову угоду між Мінськом і Києвом. Сировина доставляється танкерами в порт Одеси, а далі перевозиться по залізниці із застосуванням пільгового тарифу. До теперішнього часу український порт прийняв чотири танкери, перший з них з 80 тис. т нафти на борту прибув до Одеси в кінці квітня 2010 р.
Проте цього літа з'явилися повідомлення про те, що п'ятий танкер з венесуельською нафтою прибуде не до України, а до Естонії. Це перша пробна партія об'ємом 80 тис. т. Як відзначили в Мінську, перевезення вуглеводневої сировини до Білорусі з Естонії по залізниці займе менше часу, чим з України. Відстань між Одесою і Мозирем складає 1051 км, а між естонським портом Мууга і Новополоцьком - 850 км. Поки невідомо, чи буде венесуельська нафта і надалі поставлятися до Білорусі через естонський порт. В даний час це питання, а також тарифи на перевезення нафти з Естонії знаходяться на стадії обговорення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас