Єврокомісар: "Газпрому" не вдасться розколоти Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: "Газпрому" не вдасться розколоти Nabucco

Енергетика
1209
В Європі спокійно відреагували на пропозицію "Газпрому" концерну RWE взяти участь в "Південному потоці". Комісар ЄС p енергетики Гюнтер Еттінгер вважає, що це не вплине на проект Nabucco.
Пропозиція "Газпрому" RWE про спільне будівництво "Південного потоку" - "це маневр, до якого потрібно ставитися як до прояву конкуренції". Таку точку зору висловив єврокомісар Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk.
Приводом для заяви Еттінгера послужили повідомлення в пресі про те, що російський газовий монополіст запросив німецький концерн RWE взяти участь у будівництві газопроводу "Південний потік". Таким чином, "Газпром" намагається заручитися підтримкою компанії, яка вважається основною рушійною силою альтернативного європейського проекту Nabucco. По цьому газопроводу ЄС хотів би отримувати газ з Каспійського регіону в обхід Росії, прагнучи диверсифікувати джерела енергоресурсів.
Інтереси Росії та Європи не збігаються
В штаб-квартирі RWE в Ессені повідомили, що пропозицію від "Газпрому" отримано, і що відбулися попередні консультації з цього питання. В той же час німецький концерн запевнив у прихильності проекту Nabucco.
Єврокомісар Еттінгер заявив, що розуміє дії "Газпрому". За його словами, експорт газу відіграє вирішальну роль для прибуткової частини російського бюджету, і "росіяни хотіли б по можливості працювати без конкурентів і бути єдиним виробником і крупним торговцем газу". Проте він упевнений, що "консорціум з будівництва Nabucco неможливо розколоти".
Інтереси Росії і ЄС в деяких сферах можуть збігатися або не збігатися, сказав Еттінгер. У проекті Nabucco, за його словами, "інтереси не збігаються".
Угода про будівництво газопроводу з Каспію до Західної Європи була підписана 13 липня 2009 в Туреччині. Проте майбутнє Nabucco ще не визначене остаточно. "Питання залишається відкритим, - сказав Еттінгер в інтерв'ю Deutschlandfunk. - Проект Nabucco - це шанс, але питання не вирішене. Йдеться про мільярди, які потрібно інвестувати в розробку родовищ і в будівництво мережі трубопроводів в Австрії та інших країнах-учасницях проекту - Туреччині, Грузії, Азербайджані".
Партнерству - так, монополізму - ні
Крім того, за словами Еттінгера, поки не відомо, газ з яких країн поставлятиме до Європи Nabucco. Єврокомісар вважає, що Азербайджан не зможе заповнити трубопровід на повну потужність - як мінімум 30 мільярдів кубометрів газу на рік. Також ведуться переговори з Іраком і країнами Центральної Азії, проте, за даними інформагентств, вони йдуть важко. Еттінгер сподівається, що до кінця року будуть досягнуті конкретні домовленості. Передбачається, що Nabucco запрацює в 2014 році.
Необхідність цього проекту в Європі пояснюють з одного боку очікуваним збільшенням попиту на блакитне паливо, з іншого - бажанням отримати прямий доступ до нових родовищ газу і зменшити залежність від Росії. За словами Еттінгера, росіяни для європейців - "найважливіші партнери в енергетичній сфері". Проте "було б неправильно, якби вони були єдиними партнерами".
Російсько-українські і російсько-білоруські газові конфлікти - одна з причин, чому Європа хотіла б зменшити газову залежність від Росії. "Ми побачили, що в Східній Європі існують політичні розбіжності, для вирішення яких частково використовується газова тема. Це не повинно відбуватися за рахунок Європи", - сказав Еттінгер. В цілому він вважає, що будь-який споживач зацікавлений в тому, щоб не бути на 100 відсотків залежним від одного постачальника.
Роман Гончаренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас