Газпром - гарний партнер тільки для короткочасних відносин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром - гарний партнер тільки для короткочасних відносин

Енергетика
459
"Газпром" не користується любов'ю в інвесторів. При співвідношенні Р/Е на рівні 3,6 в 2010 р., його акції котируються навіть нижче, ніж папери, які пережили катастрофу BP PLC. Інвесторів залучає дешевизна паперів російського газового гіганта. Але тільки не варто захоплюватися ним надовго, пише Dow Jones Newswires.
Газпром експортує майже 40% свого видобутку. Експорт переважно здійснюється в Європу, що є найбільш прибутковим ринком для компанії. Але в 2009 р. споживання газу тут скоротилося на 6%. 13-відсотків падіння обсягів видобутку в "Газпромі" за місяць у червні свідчить про те, що попит на газ у Європі усе ще слабшав, повідомляють аналітики Citigroup.
Тим часом, Європа скорочувала свою залежність від Росії, розвиваючи інші джерела енергії, зокрема, зріджений природний газ. За даними BP, на зріджений природний газ тут доводилося 14% споживання в 2009 р. Для порівняння, в 2004 р. цей показник становив менш 8%. Частка Росії впала з 28% нижче 25%. Зростаюче виробництво зрідженого природного газу та великі шельфові родовища в США створили надлишкову пропозицію, які шукають ринки збуту.
Експортна ціна "Газпрому" на газ, в основному, залежить від ціни на нафту і, як правило, відстає від неї на два-три квартали. Нещодавно клієнти "Газпрому" відмовилися від його досить дорого газу і перейшли на більш дешевий газ на відкритому ринку. Так, минулого літа ціна на газ на спотовому ринку становила 4,25 дол за тисячу кубічних футів. Такою ж приблизно була й ціна "Газпрому".
У Росії ціни на газ контролює держава, завдяки чому вони тут значно нижче. Торік ціна для російських споживачів була на одну чверть нижче, ніж для європейських.
"Газпром" довгий час боровся із цією різницею в цінах. Незважаючи на те, що компанії вдалося досягти деякого успіху в цьому напрямку, уряд продовжує відкладати лібералізацію цін на енергоресурси, побоюючись зростання інфляції. А тепер, коли ціни на газ у Європі впали, вигода "Газпрому" від такої лібералізації буде меншою.
Незважаючи на це акції "Газпрому" незабаром можуть подорожчати. Спред між цінами в рамках європейських контрактів і цінами на спотовому ринку може практично повністю зникнути взимку наступного року. За підрахунками JP Morgan, в обох випадках ціни на газ складуть приблизно 8,50 дол за тисячу кубічних футів. Таким чином, споживачі газу перестануть шукати більш вигідну ціну, і ринкова частка "Газпрому" збільшиться. Тим часом, торік у зв'язку з рецесією надлишок виробничої потужності "Газпрому" склав 3,1 трлн кубічних футів, повідомляють в Barclays Capital. Це приблизно дорівнює одну п'яту споживання в Євросоюзі. Якщо відновлення попиту піде більше швидкими темпами, ніж очікувалося, в "Газпрому" буде перевага.
Але пам"ятайте, у своєму нинішньому виглояді "Газпром" - поганий вибір для довгочасного інвестора. Йому властива перевитрата власного бюджету. Його дійна корова в особі Європи - слабка, і диверсифікує закупівлі. Лібералізація цін на внутрішньому ринку протікає повільно, та й у кожному разі, високі ціни негативно позначаться на внутрішньому попиті.
Однак у короткочасній перспективі, власникам акцій іншої російської газодобувної компанії "Новатек" варто всерйоз замислитися про те, щоб перемкнутися на "Газпром". Співвідношення Р/Е "Новатека" дорівнює 15. Компанія практично повністю залежить від внутрішнього ринку. Її старший брат, незважаючи на всі свої гріхи, виглядає зараз набагато більш привабливо.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас