Fitch: Українську сталеливарну галузь чекає консолідація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Українську сталеливарну галузь чекає консолідація

225
Зростання ціни на сировину і моменти стурбованості щодо ліквідності, пов'язані з поверненням ПДВ, вказують на давно існуючі структурні недоліки української сталеливарної галузі і можуть, зрештою, привести до консолідації виробників, вважають експерти рейтингового агентства Fitch Ratings.
"З урахуванням складнощів, що стоять перед українською галуззю в даний час, операції злиття і поглинання можуть бути привабливим виходом з ситуації для менш крупних/більш слабких виробників, що мають істотний борг, потреби в модернізації своїх заводів і/або кому не вистачає самозабезпеченості сировиною, - відзначає Пітер Арчбольд, старший директор аналітичної групи Fitch з промислових компаній. - Консолідація, потреба в якій висока, мала б сприятливий вплив на сталеливарну галузь України, проте концентрована структура власності означає, що які-небудь злиття або поглинання будуть непростим процесом".
Експерти вказують на те, що в даний час перед сталеливарною галуззю України стоїть декілька крупних і складних завдань. По-перше, декілька дрібних сталеливарних заводів, яким не вистачає самозабезпеченості сировинними матеріалами, не тільки стикаються з ситуацією, коли зростання цін на залізну руду і вугілля призводить до того, що витрати на виробництво випереджають ціни продажів, але і викликають стурбованість відносно отримання достатньої сировини для продовження виробництва. Одним з прикладів виробників в такій ситуації є компанія "Донецьксталь", яка недавно заявила про зупинку виробництва на двох зі своїх доменних печей.
По-друге, істотна частина виробництва сталі в країні (біля 35%-40%) як і раніше припадає на енергоємні і застарілі мартенівські печі. Крім того, деякі з виробників, що використовують цю технологію, мають великі прострочені борги перед "Нафтогазом", державним постачальником газу, який, за наявною інформацією, недавно заявив про зниження постачань газу деяким виробникам.
Криза в економіці країни в цілому також не сприяє поліпшенню ситуації в галузі при відкладанні державою відшкодувань ПДВ з експортної продукції сталеливарної галузі, що фактично позбавляє виробників оборотного капіталу. Крім цього, є деякі свідчення того, що відшкодування ПДВ застосовується на вибірковій основі; так, за деякими відомостями, компанії в іноземній власності "Кривий Ріг" (дочірня структура ArcelorMittal) належить більше 300 млн дол.
Fitch відзначає, що оголошена недавно операція за участю ММК ім. Ілліча і групи "Метінвест" є типовою в плані багатьох чинників, які обумовлюють діяльність у сфері злиття і поглинань в регіоні. ММК ім. Ілліча - крупний виробник (потужність сталеливарних цехів компанії складає близько 6-8 млн т на рік), але йому не вистачає самозабезпеченості сировиною, тоді як "Метінвест" вже забезпечує значну частку своїх потреб в залізній руді і частину потреб в коксі. Ще одним чинником операційної діяльності є розташування двох компаній. На додаток, наскільки відомо, ММК ім. Ілліча необхідні істотні капвкладення для заміщення застарілих мартенівських печей, відзначають експерти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас