Центр Східних досліджень: "Газпром" втратив у газовій війні-2009 з Україною мінімум 4,7 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центр Східних досліджень: "Газпром" втратив у газовій війні-2009 з Україною мінімум 4,7 млрд дол

Енергетика
299
Російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" через торішню газову війну з головним транзитером свого газу до Європи Україною втратив, щонайменше, 4,7 млрд дол. США. Про це зазначається в аналізі Центру Східних досліджень (OSW, Варшава). За цим аналізом, здійсненим на основі опублікованого наприкінці червня "Газпромом" фінансового звіту за минулий рік, втрати найбільшої компанії Росії через припинення постачань через Україну можуть бути на порядок більшими, ніж офіційні оцінки.
Експерт центру Ева Пашиць зазначила, що газова війна з Україною, яка майже на три тижні залишила без постачань газу кілька країн Євросоюзу, змусила європейців активізувати пошук альтернативних російському джерел постачань газу на європейський континент.
Крім того, Єврокомісія стала активніше підтримувати розвиток енергозбережних технологій і поновлюваних джерел енергії. Такі дії, на думку експерта, змусять "Газпром" переглянути свої дуже оптимістичні плани із розвитку, у тому числі, і експансії на європейський ринок.
Більше того, розвиток конкуренції на європейському газовому ринку може призвести до скорочення частки постачань російського газу з нинішніх 25%.
Експерт зазначила, що за офіційною статистикою доходи "Газпрому" від постачань газу до Європи торік зменшились на 5 млрд до 36,8 млрд дол. Торік "Газпром" встановив антирекорд за всю свою історію, добувши близько 460 млрд куб. м газу проти 550 млрд кубометрів в 2008 році.
Експорт газу до Європи впав на 9% до близько 150 млрд кубометрів, а продажі на внутрішньому ринку на 7% - до 260 млрд куб. м.
Як повідомлялося, російський "Газпром" на початку 2009 року тимчасово припинив постачання газу до України, територією якої монополіст постачає 80% російського газу до Європи - через суперечки про умови постачань газу до самої України і його транзиту.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас