Джерела: "Газпром" намагається розвалити проект Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерела: "Газпром" намагається розвалити проект Nabucco

Енергетика
1187
Російський концерн "Газпром" намагається розколоти консорціум з будівництва трубопроводу Nabucco. За даними газети Handelsblatt, Москва намагається залучити ессенський концерн RWE до будівництва газопроводу "Південний потік", передає Deutsche Welle.
Handelsblatt з посиланням на джерела, близькі до переговорного процесу, повідомила, що віце-шеф "Газпрому" Олександр Медведєв запропонував німецькому концерну RWE взяти участь у проекті "Південний потік" - конкуренті Nabucco. Головними учасниками проекту "Південний потік" є "Газпром" та італійський концерн ENI. Якщо "Газпрому" вдасться домогтися виходу RWE з консорціуму Nabucco, то на проекті можна буде поставити хрест, відзначає Handelsblatt.
Nabucco створюється для транспортування газу з Туркменії і Азербайджану в Західну Європу. Проте процес переговорів з потенційними постачальниками проходить досить важко. Незважаючи на багаторічні зусилля, консорціуму поки не вдалося представити переконливих даних про те, якою кількістю газу буде заповнюватися трубопровід. До тих пір, поки не буде вирішено це питання, не може початися реалізація проекту. Згідно з планами, газопровід завдовжки 3300 км буде прокладений від східного кордону Туреччини до Австрії. Перший газ до Європи повинен поступити в 2015 р.
Проект Nabucco, підтримуваний Євросоюзом, покликаний зменшити залежність від поставок російського газу. В даний час чверть споживаного в країнах ЄС газу припадає на частку Росії, а в Німеччині цей показник становить 37%. Проект "Південний потік" має на меті зменшити обсяг транспортованого російського газу через території України та Білорусі. З цими двома країнами у "Газпрому" в минулі роки неодноразово виникали конфлікти. Тому газопровід "Південний потік" буде прокладений в обхід території України та Білорусі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас