Точка зору: Закон про газовий ринок України має багато загроз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Закон про газовий ринок України має багато загроз

Енергетика
279
Закон про принципи функціонування газового ринку України має багато прямих і прихованих загроз. Таку думку під час прес-конференції висловив екс-представник Президента України із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
За словами Б.Соколовського, сам факт ухвалення закону є позитивним, оскільки він розподіляє за функціями господарюючих суб'єктів, в даному випадку йдеться про НАК "Нафтогаз", як це є в Європі.
Однак експерт зазначив, що в законі є дуже багато прямих і прихованих загроз. "Найбільша загроза полягає в тому, що дуже великі повноваження віддаються державі на ринку газу. Фактично, це нівелює ринковість самого закону про ринок газу. Ті організації, які добувають газ і частка держави в яких становить 50% і більше, зобов'язані продавати газ за встановленими державою цінами", - сказав Б.Соколовський.
На його думку, за таких обставин мало який серйозний інвестор прийде в українське газодобування. "Цей закон писаний під "Газпром", оскільки якщо є "Газпромзбут Україна", то ця компанія матиме необмежені права за цим законом", - зазначив експерт.
Він також додав, що цей закон не вирішує внутрішні проблеми на газовому ринку України, зокрема відносно несплати за газ. "У Європі і Єврокомісії цей закон складно сприймуть", - резюмував Б.Соколовський.
Нагадаємо, 8 липня Верховна Рада ухвалила закон про принципи функціонування газового ринку України.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас