Британський економіст: Ліквідація зони євро дозволить ЄС повернутися у фазу впевненого економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський економіст: Ліквідація зони євро дозволить ЄС повернутися у фазу впевненого економічного зростання

Казна та Політика
1160
Ліквідація зони євро дозволить Євросоюзу повернутися у фазу впевненого економічного зростання, а середземноморським країнам ЄС - відновити конкурентоспроможність своїх економік. З таким твердженням виступив один з провідних економістів Великобританії Крістофер Смолвуд. Його точку зору опублікував у неділю лондонський тижневик Sunday Telegraph, на який посилається ІТАР-ТАРС.
На думку Смолвуда, ліквідовувати єврозону в її нинішньому вигляді треба шляхом виведення з неї деяких держав, що виявилися нездібними провести необхідні економічні реформи.
Так, з 1999 року конкурентоспроможність економік Греції, Португалії, Іспанії та Італії знизилася в порівнянні з німецькою на 30%. Навіть друга за потужністю країна зони євро - Франція - зафіксувала за цей період 15-процентне падіння конкурентоспроможності в порівнянні з Німеччиною.
Таким чином, не було реалізовано головне завдання єврозони - за останнє десятиліття не сталося конвергенції основних економічних показників її учасників. Більше того, відзначає Смолвуд, фінансово-економічні відмінності між державами єдиної європейської валюти лише посилилися.
В результаті без демонтажу зони євро країни, що входять до неї, не зуміють повернутися в "нормальний економічний цикл", вважає британський економіст.
Нинішні труднощі єврозони також затримують і ускладнюють найважливіший процес відновлення балансу в світовій економіці за рахунок розширення внутрішнього попиту в державах з крупним профіцитом зовнішньої торгівлі - Китаї та Німеччині, вважає Смолвуд.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас