Не "Нафтогазом" єдиним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не "Нафтогазом" єдиним

Енергетика
520
Верховна рада України ухвалила закон "Про принципи функціонування ринку природного газу", який був розроблений профільним міністерством і схвалений урядом. Тепер ринок газу в Україні регулюватиметься окремим законодавчим актом. Та газовому монополісту НАК "Нафтогаз", який і так переживає нелегкі часи, від цього не краще, а навіть навпаки. Він втрачає свою монополію на ринку енергоресурсів.
Від уряду з любов’ю
Судячи з останніх кроків влади, НАК "Нафтогаз" остаточно втратив державну підтримку. Парадокс, але державна компанія останніми роками від держави не бачить нічого, окрім проблем. Ще Юлія Тимошенко, будучи прем'єр-міністром, сприяла укладенню таких договорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" стосовно компанії-посередника "РосУкрЕнерго", які сама ж потім і намагалася приховати від громадськості. Свідчення цього наводить "Українська правда". Ціною такого приховання став програш справи "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі. Та і нова українська влада не квапилася захищати в суді інтереси національної акціонерної компанії.
Така відчужена політика керівництва країни обійшлася "Нафтогазу", а за великим рахунком і державі, в 12 мільярдів кубометрів природного газу і 197 мільйонів доларів. І БЮТ, і ПР звинувачують один одного. "По суті справи, це "бютівська" команда призвела до того, що ці гроші треба віддавати з бюджету", - сказав "регіонал" Михайло Чечетов у відповідь на пропозицію "бютівців" почати розслідування фактів, пов'язаних з діями української влади в судовому процесі в Арбітражному інституті Торгівельної палати Стокгольма. Справа з "РосУкрЕнерго" досить заплутана, але, проте, ясно одне: за, в кращому разі, бездіяльність української влади доведеться поплатитися громадянам нашої країни. Не пощастило і "Нафтогазу" - його позиції після програшу арбітражу серйозно похитнулись. Зате для влади і опозиції це виявилося прекрасним приводом для ще одного зведення рахунків. Так, СБУ був затриманий екс-заступник директора "Нафтогазу" Ігор Діденко - як пояснили в прес-службі цієї структури, якраз з питання проблем з "РосУкрЕнерго". БЮТ поспішив назвати затримання Діденка "політичним". "Розуміючи, що тимчасова слідча комісія знається на цій ситуації і буде оприлюднювати інформацію, вони, по суті, почали арешти тих людей, які можуть надати свідчення слідчої комісії", - сказала Тимошенко.
Здавалося б, в таких неспокійних і, м'яко кажучи, несприятливих для державної компанії умовах, слід дати час "Нафтогазу" зібратися з силами. Однак ні. І 8 липня Верховна рада приймає закон, який завдає ще одного удару цієї компанії. Віднині функції транспортування, розподілу і постачання природного газу розділені, тобто їх можуть виконувати різні компанії. Більше того, в законі передбачені рівні права доступу до ГТС України і підземних сховищ газу для всіх суб'єктів ринку. А це означає, що в найближчому майбутньому "Нафтогаз" втратить значну частину своїх доходів.
В той же час об'єктивні причини для прийняття цього закону були. Ще в березні 2009 року, підписуючи Брюссельську декларацію, Україна зобов'язалася перед ЄС забезпечити велику прозорість свого газового ринку ради допомоги Європи в модернізації вітчизняної ГТС. Крім того, умови стосовно "Нафтогазу" висував і Міжнародний валютний фонд, який вимагав припинити практику субсидування внутрішніх споживачів. Через таку практику, якщо вірити "Нафтогазу", фінансовий дефіцит компанії досяг в 2009 році 2,5% ВВП. З іншого боку, вчинити інакше "Нафтогаз" просто не міг, адже підвищення тарифів на газ - тим більше з боку урядової компанії - досить відчутний удар по рейтингу політсили, що перебуває при владі. Тепер же з'явиться привід сказати, що уряд і радий би зберегти ціни на газ, але в умовах вільного ринку таке просто неможливе. Крім того, прийняття цього закону змусить "Нафтогаз" серйозніше поставитися до організації такого відповідального бізнесу, як торгівля енергоресурсами. Тепер уже монопольне становище на українському ринку не виправлятиме прорахунки менеджменту компанії. "По суті, наш уряд відкрив шлях до реформування "Нафтогазу" і створення на його базі нового формування", - поділився своїм баченням майбутнього НАК прем'єр-міністр України Микола Азаров. Але не так все райдужно, як на перший погляд може здаватися.
Повернення блудних трейдерів
Прийнятий Верховною радою закон допоможе підсилити на ринку енергоносіїв позиції "Газпрому". У цьому впевнений експерт ринку нафти і газу Михайло Гончар. "Головний принцип закону - принцип лібералізації українського ринку. Він передбачає, що цей ринок буде відкритий для іноземних учасників. В цьому випадку не може бути преференції для одних і дискримінації для інших. Отже, "Газпром" точно так, як і "Газ де Франс", може зайти на український газовий ринок. При таких обставинах виграє той, хто буде в більшій ваговій категорії. А це "Газпром". Адже він використовує ту мережу залежностей і зв'язків, яка сформувалася традиційно. Тут присутній цілий ланцюжок неоднозначностей для російської сторони", - сказав він в коментарі "Українському бізнес ресурсу". В той же час видання наводить і протилежну точку зору. Новий закон невигідний "Газпрому", вважає експерт Олександр Тодійчук. "Це навряд чи корисно Росії. Відсутність правил гри, прозорості на українському газовому ринку призвела до того, що частина підприємств України потрапили під контроль російських компаній. Західних інвесторів чинні правила гри не влаштовують. Приходячи до України, інвестор втрачає гроші, будучи нездатним грати без правил. Росія ж відчуває себе комфортно в цій ситуації. Росія вже заявляла про те, що приведення правил гри на українському ринку газу до західних стандартів буде дискомфортне для Росії", - говорить Тодійчук. Резюмуючи вищезгадане, треба зазначити, що врешті-решт "Газпром" таки зможе отримати для себе вигоду з ситуації. Компанія всіма правдами й неправдами отримала доступ до українських газосховищ. Враховуючи той факт, що з прийняттям цього закону було покінчено з квотами для таких компаній, як "Газпром збут Україна".
Але не "Газпромом" єдиним живе український енергоринок. Багато хто ворожив, що робитиме після виграшу в суді в "Нафтогазу" "РосУкрЕнерго". Тим більше, одному із співвласників компанії - акціонерній групі "Центрагаз Холдинг", яка належить відомому українському олігарху Дмитру Фірташу, "Газпром" планував, за повідомленнями ЗМІ, продати свою частину акцій. Здавалося б, для РУЕ будуть закриті і російський, і український ринки. Та і західні країни через неоднозначну репутацію компанії навряд чи будуть дуже раді її присутності на своєму ринку. Проте з прийняттям нового закону Дмитро Фірташ знову може пошукати щастя на українському ринку енергоресурсів. Особливо з врахуванням свого потужного лобі в нинішній владі. Так, Фірташа пов'язують з нинішнім главою СБУ Валерієм Хорошковським ділові зв'язки у минулому. А нинішній міністр з питань палива і енергетики Юрій Бойко був довіреною особою власника "РосУкрЕнерго". В той же час, Фірташу не варто спокушатися. Адже окрім нього існують і інші групи впливу. Така наприклад, як група першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, який займається питаннями енергетики.
Наявність представників різних бізнес-груп в українській владі дозволяє говорити і про те, що прийняття цього закону носить демонстративний характер. В першу чергу, Україна хоче показати Заходу, що готова задовольнити всі вимоги до організації цивілізованого ринку енергоресурсів. Проте західні компанії ніколи не будуть в рівних умовах з українськими. Хоч би тому, що у їх представників немає всіх тих зв'язків і тієї повноти інформації про стан ринку і кроки, що готує уряд з його регуляції, які є в компаній українських. Тим паче, що власники цих компаній і визначають політику України в області енергоресурсів. Крім того, згідно з прийнятим українським парламентом законом, підприємства з державним контрольним пакетом і їхні дочірні фірми, учасники угод про спільну діяльність, підписаних за участю держпідприємств, повинні щомісячно продавати весь видобутий газ в Україні уповноваженому Кабміном суб'єкту. І навряд чи цим суб'єктом буде "Нафтогаз", адже програмою економічних реформ України на 2010-2014 роки передбачається скасування вимоги до підприємств газодобування продавати газ НАК "Нафтогаз Україні" за регульованими цінами. Та і в новому законі про "Нафтогаз" ні слова. А значить, створюється новий суб'єкт ринку і суб'єкт доволі могутній. Хто отримає вигоду від його створення - покаже час.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас