Спекулянтів залишать без страховки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулянтів залишать без страховки

Кредит&Депозит
1022
Ті російські банки, які не перестануть залучати валютні кошти під 10,5%, ризикують після 1 січня 2011 р. покинути систему страхування вкладів. Українські банкіри пропонують своєму регулятору спершу вимагати від таких банків крупніших відрахувань до Фонду гарантування.
Мораторій на виключення банків з системи страхування вкладів у Росії був введений з 28 вересня 2009 р. Поправки до закону "Про страхування вкладів" на термін до 31 грудня 2010 р. зняли з Банку Росії обов'язок вводити заборону на залучення вкладів банками, що порушують обов'язкові нормативи і кількісні характеристики фінансової стійкості (показники капіталу, активів, ліквідності і прибутковості), протягом шести місяців або двох кварталів поспіль. При цьому, за словами генерального директора Агентства по страхуванню вкладів Олександра Турбанова, кількість російських банків, що зберігають членство в системі страхування вкладів лише завдяки мораторію, за підсумками першого кварталу 2010 р. досягло 75.
Проте донедавна російський центробанк обмежував максимально можливу ставку по депозитах в національній валюті (вона визначається як середня ставка банків топ-10 плюс 1,5 процентного пункту). По валютних депозитах верхня планка не встановлювалася, хоча навесні декілька гравців, які пропонували завищені ставки по вкладах в іноземній валюті, одержали від ЦБ листи з рекомендаціями знизити відсотки.
Теперішнє втручання регулятора експерти вважають своєчасним. Банки починають активізувати кредитування, що веде до зниження кредитних валютних ставок. Додатково на них також тисне низька вартість валютних запозичень на зарубіжному ринку. У такій ситуації високі ставки по валютних депозитах дуже скоро буде просто нічим відбивати.
В Росії валютні вклади складають незначну частку в загальному обсязі залучених банками депозитів фізосіб (близько 22% від загального обсягу вкладів). Тому проблема отримання збитків банками, що завищують ставки по депозитах, в Україні стоїть гостріше: у нас частка валютних вкладів загалом депозитному портфелі складає 43%.
Учасники банківського ринку пропонують НБУ ввести додаткові відрахування до Фонду гарантування вкладів для фінустанов, які залучають депозити від населення по ставці, яка істотно перевищує інфляцію. "У всьому світі орієнтиром для ставки по банківських рахунках є показник інфляції, до якого додаються банківська маржа і 2-3% премій за "довжину" коштів", - говорить голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. За його словами, якщо при рівні інфляції в 12% банк пропонує депозит під 25%, то він повинен інвестувати в дуже ризиковий бізнес, щоб отримати необхідну прибутковість і самому заробити.
Отже, вірогідність, що його вкладникам знадобляться гроші з Фонду гарантування, вища, ніж в банків з невисокими депозитними ставками. "Він несе великі ризики, і його відрахування до Фонду мають бути вищими", - вважає банкір.
Інший варіант обмеження ставки - диференційовані відрахування до Фонду залежно від різниці між вартістю залучення вкладів і обліковою ставкою Нацбанку.
Швидке вирішення цього питання виглядає тим більше актуальним, що тенденція до зниження середнього відсотка по депозитах в українських банках зберігається вже декілька місяців. За останні півроку прибутковість вкладів у валюті зменшилася до 9-11% річних в доларах, 8-10% в євро і 17-19% - в гривні, хоча ще на початку року банки платили вкладникам до 14-15% у валюті і 22-25% в гривні. За словами голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, до кінця 2010 р. ставки по річному депозиту в євро складуть 4-5%, в доларі - 6-7%, в гривні - 14-15%, а по коротших вкладах - ще нижче.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас