"Ъ": Нестор Шуфрич потрапив у надзвичайну ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нестор Шуфрич потрапив у надзвичайну ситуацію

Казна та Політика
2978
В суботу Верховна рада звільнила міністра надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. Днем раніше президент Віктор Янукович підписав указ про призначення Шуфрича заступником секретаря Ради нацбезпеки і оборони. Своє звільнення Шуфрич пояснив політичними мотивами - зокрема, необхідністю розширення парламентської коаліції.
Проект постанови про відставку Нестора Шуфрича з поста міністра "у зв'язку з переходом на іншу роботу" Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді в п'ятницю. Через декілька годин на офіційному сайті президента Віктора Януковича був опублікований указ "Про призначення Нестора Шуфрича заступником секретаря Ради нацбезпеки і оборони". А в суботу вранці Верховна рада звільнила Шуфрича з посади голови МНС. За це рішення проголосувала практично вся коаліція - 256 народних депутатів.
Нестор Шуфрич двічі був міністром надзвичайних ситуацій. Вперше він був призначений главою МНС в грудні 2006 року, але через рік, після позачергових парламентських виборів у вересні 2007 року, був змушений залишити цей пост. 11 березня 2010 року Шуфрич знову очолив МНС в уряді Миколи Азарова.
Це вже не перша відставка в уряді Миколи Азарова. Тиждень тому були звільнені віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко і міністр охорони природного довкілля Віктор Бойко. В суботу Нестор Шуфрич назвав дві можливі причини свого звільнення.
Перша, на його думку, може бути пов'язана з діяльністю глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна. 8 липня 2009 року між Нестором Шуфричем і Сергієм Льовочкіним стався інцидент - після засідання Партії регіонів у фойє столичного кінотеатру "Зоряний" Шуфрич ударив кулаком по обличчю Льовочкіна. Пізніше він пояснив свій вчинок тим, що Сергій Льовочкін поставив його в невзручне становище перед Віктором Януковичем. "Зараз річниця нашої 'чоловічої розмови'. Я вже говорив, що Льовочкін для мене - це дорожній пил, непорозуміння в Партії регіонів. Те, що зараз відбувається, підтверджує мої слова. Всі складнощі у владі певною мірою стосуються його діяльності", - заявив Шуфрич.
Другою можливою причиною Шуфрич назвав розширення коаліції і необхідність "звільнити декілька крісел". Він сказав: "Напередодні я розмовляв з президентом і з прем'єр-міністром, і мені було вказано на необхідність звільнення з посади міністра надзвичайних ситуацій з політичних мотивів".
Шуфрич також додав, що як претендент на пост нового глави МНС розглядався Віктор Балога, що очолював відомство з вересня 2005 по серпень 2006 року. Проте його кандидатура не знайшла підтримки в коаліції. "Віктор Балога 'непрохідній' на посаду керівника МНС. Він не відмовляється від посади, але за нього відмовилися голосувати. Це я знаю точно", - заявив Нестор Шуфрич.
В правлячій коаліції поки не знають, хто займе місце Нестора Шуфрича. "Якщо ніхто з народних депутатів не складе з себе повноваження, на цей пост не буде кандидатів з депутатського корпусу. Проте це можуть бути і кадрові перестановки всередині самого МНС, коли один з перших заступників спочатку стає виконуючим обов'язки, а потім очолює відомство", - передбачив народний депутат Володимир Макєєнко (Партія регіонів).
На думку першого заступника голови парламентської фракції ПР Михайла Чечетова, кадрові перестановки в уряді покликані підсилити його потенціал. "Ми готові розглядати кандидатів на ключові позиції з інших команд. Головне - поставити того, хто б не просто підсилив напрям, але і вписався в команду. Призначення Нестора Шуфрича на пост заступника секретаря РНБО говорить про намір президента підсилити цей орган", - запевнив Чечетов, відзначивши при цьому ефективність менеджерської роботи Нестора Шуфрича.
З ним згоден і заступник голови парламентського комітету з питань екологічної політики Микола Шершун (блок Литвина). "Я довго працював з Шуфричем і можу точно сказати - серйозних претензій до його роботи не було. Не могла вплинути на його відставку ситуація з підтопленнями на західній Україні - там не було настільки серйозних проблем", - розповів Шершун, не пояснивши Ъ, чому в суботу в парламенті він все ж проголосував за відставку глави МНС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас