Відновлення світової економіки під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення світової економіки під питанням

Казна та Політика
531
В новій доповіді про перспективи розвитку світової економіки Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз зростання сукупного ВВП країн світу в 2010 р. на 0,4% - до 4,6%. Фонд, як і раніше, розраховує, що в 2011 р. зростання світової економіки сповільниться до 4,3%. В основному зростання світової економіки буде забезпечено за рахунок продовження підйому в країнах Східної і Південної Азії. Проте для окремих країн - наприклад, для Великобританії, Канади, Японії - прогноз зростання був понижений.
Економісти фонду вважають, що ВВП розвинених країн збільшиться в 2010 р. на 2,6%, а в 2011 р.- на 2,4%. На перспективи економік МВФ, що розвиваються, дивиться з великим оптимізмом, чекаючи, що в 2010 р. вони зростуть в середньому на 6,8%, а в 2011 р.- на 6,4%.
"В найближчій перспективі основним ризиком є посилення фінансових стресів і поширення побоювань стосовно суверенних боргів. Все це може призвести до додаткового збільшення вартості фінансування, ослаблення балансів банків і, як наслідок, до посилення кредитних умов, зниження споживчої упевненості і несподіваних змін ставок", - ідеться в доповіді МВФ.
Боргові проблеми в Європі можуть вийти за рамки регіону і створити труднощі як для фінансової стабільності, так і для перспектив світової економіки. Експерти фонду вважають, що треба повністю ввести в дію Європейський механізм фінансової стабільності обсягом EUR440 млрд., після того, як було вирішене складне завдання про його формування.
МВФ закликає уряди світу збалансувати доходи і витрати бюджетів, проте вказує, що більшість розвинених країн не повинні починати посилення фінансової політики раніше 2011 р., щоб не підірвати економічне зростання. На думку експертів фонду, політика розвинених країн має бути спрямована на бюджетну консолідацію, що викликає довіру, а також на перетворення фінансового сектора і структурні реформи. Поточні плани, що передбачають зниження в основних розвинених країнах бюджетних дефіцитів на 1,25% ВВП, експерти фонду вважають в цілому прийнятними. При цьому фахівці МВФ вважають, що політика країн, що розвиваються, має сприяти більшій збалансованості світового економічного зростання, включаючи структурні реформи і, в окремих випадках, підвищення гнучкості обмінного курсу.
Експерти МВФ хоча і вважають, що другої хвилі кризи не буде, все ж розглядають і негативний сценарій розвитку ситуації. Так, подальше погіршення фінансових умов може набагато серйозніше вплинути на глобальне зростання в результаті вторинних ефектів для інших країн через механізми фінансів і торгівлі. У короткостроковій перспективі основний ризик пов'язаний з ескалацією фінансової напруженості і ефектом ланцюгової реакції, що викликані зростанням занепокоєння суверенним ризиком. Це може призвести до додаткового дорожчання фінансування і ослаблення балансів банків, а отже, і до посилення умов кредитування, до падіння довіри з боку компаній і споживачів і до різких змін обмінних курсів. Враховуючи торгівельні і фінансові взаємозв'язки, наслідком цього може стати істотне зниження глобального попиту.
У фонді не відкидають, що ступінь шоків для фінансових умов і внутрішнього попиту в єврозоні буде настільки ж високим, як і в 2008 р. Імітаційні розрахунки фонду також включають значний ефект ланцюгової реакції на фінансових ринках, зокрема в США, де падіння цін на акції веде до зниження приватного попиту. Враховуючи негативні фінансові і торгівельні вторинні ефекти, економічне зростання буде пригніченим і в інших регіонах. Згідно з даним сценарієм, темпи світового економічного зростання в 2011 р. будуть на 1,25% нижчими, ніж в базисному варіанті.
Перспективи економічного зростання в країнах з розвиненою економікою можуть погіршитися, якщо надмірно жорстка або погано спланована бюджетна консолідація пригнічуватиме слабкий внутрішній попит. Експерти МВФ також вважають, що існують ще ризики, викликані невизначеністю реформ регулювання і їх потенційної дії на банківське кредитування і економічну активність в цілому. Ці ризики зниження темпів зростання в країнах з розвиненою економікою також ускладнюють макроекономічне управління в деяких великих і швидко зростаючих країнах Азії і Латинської Америки, яким загрожує певний ризик перегріву економіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас