Парламент України підсилив незалежність Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України підсилив незалежність Нацбанку

Казна та Політика
614
Верховна Рада збільшила термін повноважень глави Національного банку з 5 до 7 років.
За прийняття в цілому відповідного законопроекту №6659 (внесений на розгляд парламенту Президентом Віктором Януковичем) проголосували 256 депутатів при мінімально необхідних 226.
"Збільшити термін повноважень глави з 5 до 7 років щоб уникнути збігу з терміном повноважень Верховної Ради і Президента України", - йдеться в пояснювальній записці до документа.
Депутати схвалили поправку, згідно з якою кількість заступників глави НБУ, які входять до складу правління, складе 4 людини.
Документ також передбачає встановлення кваліфікаційних вимог до керівників НБУ, членів його керівних органів і до членів ради Нацбанку.
В пояснювальній записці відзначається, що заступниками глави регулятора не можуть бути особи, які обіймають посаду керівника органу державної влади, якщо не минув рік з моменту його звільнення з цієї посади.
Крім того, цю посаду не можуть обіймати лідери політичних партій або члени керівних органів політичних партій.
Водночас, відповідно до законопроекту, доповнюється перелік причин припинення повноважень члена ради НБУ наступними: визнання його судом недієздатним; відсутність без поважних причин на 2 засіданнях ради поспіль; невиконання обов'язків протягом більш ніж 4 місяців поспіль; визначення обставин, які відкидають можливість перебувати на цій посаді.
Окрім цього, рада НБУ позбавляється права застосовувати відкладальне вето (що передбачає тимчасові обмеження або заборону будь-яких дій) стосовно рішень правління Нацбанку.
Документ, крім того, забороняє НБУ надавати кредити в національній і іноземній валюті як прямо, так і опосередковано через держустанову або інша юрособу, яка перебуває в держвласності, на фінансування витрат держбюджету.
Документ підготовлений в рамках виконання зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом і Світовим банком.
Як повідомляло агентство, 8 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №6659 у першому читанні.
16 грудня 2009 року закінчився 5-річний термін повноважень глави Національного банку Володимира Стельмаха, проте Янукович так і не вніс в Раду подання стосовно звільнення Стельмаха.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас