ВР уточнила повноваження Пенсійного фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР уточнила повноваження Пенсійного фонду

Казна та Політика
418
Верховна Рада України ухвалила закон України “Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.
Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 250 народних депутатів з 425, зареєстрованих в сесійному залі.
Закон визначає правові й організаційні принципи забезпечення збору і обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови і порядок його нарахування і сплати і повноважень органу, який здійснює його збір і ведення обліку.
В законі визначені платники єдиного внеску. Крім того визначені права і обов'язки платника єдиного внеску.
Закон визначає розмір єдиного внеску для кожної категорії платників і пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків, створення резерву коштів для забезпечення страхових виплат і надання соціальних послуг застрахованим особам і покриття адміністративних витрат з забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Законом передбачено, що єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, вирахування і сплати єдиного внеску.
Для бюджетних установ сума єдиного внеску розподіляється: на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 4,1322%; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, пов'язаними з похованням, - 3,8567%; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання - 0,551%; на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (у солідарну систему) - 91,4601%.
Єдиний внесок обчислюється виключно в національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), які здійснюються в натуральній формі.
Вирахування єдиного внеску з сум, виражених в іноземній валюті, здійснюється шляхом перерахунку вказаних сум в національну валюту України за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день числення єдиного внеску.
В законопроекті виписані повноваження Пенсійного фонду щодо збору і обліку єдиного внеску.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас