СБ не чекає нової рецесії, падіння цін на нафту до 60 дол. вважає малоймовірним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ не чекає нової рецесії, падіння цін на нафту до 60 дол. вважає малоймовірним

Казна та Політика
137
Директор Світового банку (СБ) по Росії Педро Альба поки не чекає нової рецесії (double-dip recession) економіки, хоча відзначає, що ризики існують, вони пов'язані з проблемою держборгу деяких європейських країн.
"Ми поки не чекаємо подвійної рецесії, хоча я згоден, що ризик цей зростає", - сказав Альба, виступаючи на брифінгу перед членами Асоціації європейського бізнесу в Москві.
За його словами, можливість нової рецесії багато в чому залежить від того, як вирішиться проблема держборгу в країнах Європи.
Аналітик Світового банку Сергій Улатов додав, що найближчим часом темпи зростання світової економіки будуть не дуже високими, але нового падіння економіки все-таки не станеться.
Улатов прокоментував агентству "Інтерфакс-АФІ" вірогідність сценарію зниження ціни на нафту до $60 за барель протягом найближчих років, про який нещодавно говорив віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Вірогідність цього сценарію невисока, але відкидати б я його не став. Нафта може опуститися до цього рівня, якщо проблема боргу європейських країн не буде вирішена, і за умови настання дефолту або серйозної реструктуризації боргів", - сказав він.
За словами економіста, неприємності з держборгом європейських країн можуть викликати наростання невизначеності щодо відновлення європейської і світової економіки і, як наслідок, падіння обсягів експорту і торгівлі.
"Наприклад, під час минулої кризи (2008 року) зовнішня торгівля дуже різко скоротилася, що призвело до обвалу виробництв, орієнтованих на експорт. Проте основною проблемою минулої кризи була проблема ліквідності. Цього ж разу проблема ліквідності, на мій погляд, не така серйозна, принаймні поки. Безумовно, боргові проблеми в єврозоні підвищили невизначеність і ризики, що з лагом позначилося на деякому сповільненні в економіці США і країн Європи", - сказав Улатов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас