Бойко сказав, чому віддав ММК ім. Ілліча Ахметову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко сказав, чому віддав ММК ім. Ілліча Ахметову

Казна та Політика
3155
Об'єднання ММК ім. Ілліча з холдингом "Метінвест" зумовила незговірливість екс-президента Леоніда Кучми.
Про це заявив гендиректор комбінату Володимир Бойко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".
"Виходу дійсно не було. Ну не вдалося мені те, що я просив у Кучми. Та і в Ющенка... Але, в основному, в Кучми, коли була можливість - віддай ГЗК, віддай коксохім. Був би у нас ГЗК і коксохім - ми були б непереможні. У нас була б мінімальна собівартість", - упевнений він.
Бойко додав, що робив неодноразові спроби отримати сировинну базу для свого виробництва, проте всі вони виявилися безрезультатними.
"Я так і не зміг цього добитися, хоча і Янукович, будучи прем'єром, ще в 2004-му дуже допоміг, і вже було прийнято рішення щодо Криворізького залізорудного комбінату. Був би у нас КЗРК, ми б мали 600 тисяч тонн руди на місяць, і тоді була б зовсім інша ситуація", - вважає він.
Бойка уточнив, що бажаючих придбати ММК ім. Ілліча було багато. Зокрема, зацікавленість проявляла "Сєвєрсталь" і декілька інших крупних металургійних холдингів з Росії.
"Але я звернувся до Ахметова, і лише тому, що у них все є. І все вирішується тут, в Україні. У них СЄВГОК, ЦГОК, ІНГОК, Авдіївський коксохімзавод, Макіївський, Єнакіївський, наш Маріупольський... Відразу знімається купа питань", - пояснив Бойко.
"За два роки кризи ми вибилися з сил повністю. Якби вони не прийшли, нам була б труба вже цього року. Тому що криза не закінчилася, вона триває, і ніхто не знає, що далі буде", - сказав він.
"Якби я затягнув це питання, ми сьогодні стояли б наглухо. Тому рішення прийняте, і я вважаю, що інших рішень просто не було", - розповів Бойко.
Основною причиною критичного стану підприємства він назвав борги, що виникли через неповернення ПДВ.
"У нас сьогодні 2 мільярди гривень дебетового сальдо. Де брати такі гроші? У нас колосальні борги, нас можуть збанкрутувати протягом секунди. 550 мільйонів ми повинні за концентрат, за кокс є борги... І по газу я зараз б'юся, щоб провести взаємозалік, у нас 491 мільйон боргу", - сказав Бойко.
"Рішення прийняте, і я вважаю, що інших рішень просто не було. Якби ми зв'язалися з росіянами, я не уявляю, як би ми виживали", - додав він.
Компанія Metinvest B.V. (Нідерланди), "дочка" кіпрської SCM Limited, дочірньої структури найбільшої української управляючої компанії ЗАТ "СКМ", включена до переліку інвесторів, серед яких будуть розміщені акції додаткової емісії ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча". Після розміщення акцій додаткової емісії, 75% акцій належатимуть "Метінвесту".
Як відомо, "Метінвест" контролює Ринат Ахметов.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас