RUE виграла суд в "Нафтогазу" через Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RUE виграла суд в "Нафтогазу" через Тимошенко

Енергетика
782
В жовтні 2009 року Юлія Тимошенко, яка була на той час прем'єр-міністром України, доручила відкликати один з позовів "Нафтогазу" до RosUkrEnergo із Стокгольмського арбітражу "для уточнення позиції компанії". Про це повідомляє видання "Українська правда".
За інформацією видання, після "уточнення" з позову зникли всі згадки керівництва Російської Федерації, а також ролі російського газового монополіста - компанії "Газпром" - в даній справі. Як стверджує "УП", саме внаслідок таких дій стало можливим рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав "Нафтогаз Україні" повернути RUE 12,1 мільярда кубометрів газу.
"УП" стверджує, що ініціатива щодо зміни позиції української сторони належала уряду Юлії Тимошенко, і це підтверджується тим фактом, що перше попередження про недопустимість відкликання третього позову керівництво НАК "Нафтогаз Україні" направило в Міністерство юстиції, а не своїм адвокатам. У ньому юристи "Нафтогазу" просили Кабмін не виключати з позову згадки про керівництво РФ і "Газпром". Так, в листі керівника юридичного департаменту НАК Сергія Давиденка в Міністерство юстиції зазначається, що "відкликання аргументів "Нафтогазу", які були висунуті із згадкою "Газпрому", завдасть критичного збитку позиції "Нафтогазу" в справі. Відкликання позову неминуче призведе до поразки "Нафтогазу" в суді". Крім того, про недопустимість виключення з позову згадок про російську сторону кілька разів заявляли юристи компаній Magisters і White&Case, які відстоювали інтереси України в Стокгольмському арбітражі.
За інформацією видання, в першому варіанті позову, зокрема, наводяться подробиці майже всіх зустрічей керівництва "Нафтогазу" з керівництвом "Газпрому". У документі присутні посилання на усні обіцянки російської сторони. Серед іншого глава "Газпрому" Олексій Міллер обіцяв главі "Нафтогазу" Олегу Дубині, що RUE не застосовуватиме до "Нафтогазу" штрафних санкцій. "Якби цей пункт залишився в позові української сторони, цілий епізод справи міг бути вирішений на користь "Нафтогазу", - пише "УП".
В той же час, сама Юлія Тимошенко всіляко заперечує ініціативу щодо відкликання із Стокгольмського арбітражу даних про російську сторону. "Це категорично не відповідає дійсності, - заявила вона в ефірі програми "Чорне і біле". - Коли ми прибирали RsUkrEnergo як посередника між Україною і Росією в постачаннях газу - саме тоді - ми домовилися з Росією, що вони відкликають свої доручення RosUkrEnergo. А в статуті є положення, що якщо один із засновників не погоджується звертатися до суду, то RosUkrEnergo не може йти до суду". За її словами, в пакеті домовленостей Росія відкликала доручення "Газпрому", тобто RosUkrEnergo взагалі не мала права бути в Стокгольмському суді".
Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня зобов'язав Національну акціонерну компанію (НАК) "Нафтогаз Україні" повернути 11 мільярдів кубічних метрів газу компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія), а також передати їй 1,1 мільярда кубометрів газу як компенсацію.
11 мільярдів кубічних метрів газу було вилучено НАКом в RUE в 2009 році як компенсація після того, як в результаті підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" в січні 2009 року компанію RosUkrEnergo було виключено зі схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за погодженням з "Газпромом", який володіє 50% RUE.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас