Тріше: Ставка ЄЦБ в даний час є адекватною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Ставка ЄЦБ в даний час є адекватною

Казна та Політика
152
Базова процентна ставка Європейського центрального банку (ЄЦБ) в даний час "є адекватною" ситуації в економіці, заявив глава банку Жан-Клод Тріше на прес-конференції за підсумками засідання ЄЦБ, на якому було прийнято рішення зберегти ставку 1% річних.
Це вказує на те, що банк не має планів підвищення вартості грошей в єврозоні найближчим часом, відзначають експерти.
"Рада керівників вважає нинішній рівень ключової ставки ЄЦБ адекватним, - заявив Ж.-К.Тріше. За його словами, "інфляційний тиск залишається стриманим".
Глава ЄЦБ також підкреслив, що "враховуючи зовнішнє середовище, охарактеризоване високим ступенем невпевненості", Центробанк чекає, що "економіка єврозони зростатиме помірними темпами".
"Грошова влада робитиме все, що необхідне для підтримки цінової стабільності в середньостроковій перспективі", - сказав Ж.-К.Тріше.
ЄЦБ як і раніше чекає, що "зростання реального ВВП буде помірним і нерівним" в різних країнах зони євро
В червні темпи інфляції в єврозоні сповільнилися до 1,4% з 1,6% в травні. ЄЦБ вважає, що волатильність в споживчих цінах збережеться, принаймні, до кінця року, при цьому "можлива наявність тенденції до деякого зростання цін". У 2011 році темпи інфляції, по оцінках Центробанку, залишаться помірними завдяки низькому ціновому тиску на внутрішньому ринку, при цьому інфляційні чекання ЄЦБ в середньостроковій перспективі "залишаються в жорсткій прив'язці" до запланованих 2%.
Експерти розраховували отримати від Ж.-К.Тріше додаткову інформацію про результати стрес-тестів, яким піддалися європейські банки.
Тим часом глава ЄЦБ обмежився заявою, що "схвалює рішення Європейської ради оприлюднити з відома банків результати стрес-тестів". За його словами, "відповідні заходи мають бути прийняті у разі потреби".
Згідно з середнім прогнозом близько 30 респондентів Bloomberg, рівень ставки ЄЦБ зберігатиметься незмінним до кінця поточного року. Підвищення до 1,25% річних очікуються поки лише в другому кварталі 2011 року, а до 1,75% річних - в липні-вересні 2011 року. Середня оцінка 26 аналітиків вартості грошей в єврозоні в четвертому кварталі наступного року становить 2% річних.
Востаннє ЄЦБ міняв ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту - до 1% річних. До цього в 2009 році вона була понижена в березні і січні - щоразу на 0,5 процентного пункту, а також в квітні - на 0,25 процентного пункту. У 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% в липні до 2,5% річних на кінець року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових центробанків. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних, Банку Англії - 0,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас