Акімова: Прийняття поправок до закону про НБУ сприятиме стабілізації інфляційної динаміки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акімова: Прийняття поправок до закону про НБУ сприятиме стабілізації інфляційної динаміки

Казна та Політика
165
Запропоновані президентом і підтримані парламентом в першому читанні поправки до закону про Національний банк України (НБУ) направлені на сприяння стабілізації інфляційної динаміки в країні, вважає перший заступник глави адміністрації президента України Ірина Акімова.
"Одна із змін, які привніс цей закон, - це упор на цінову стабільність (…) В даному випадку Нацбанку посилається законодавчо сильний сигнал - ви повинні робити все для того, щоб рівень цін був максимально низьким. І вам дається інструмент для того, щоб цим займатися", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
Крім того, Акімова відзначила, що даний законопроект вперше вводить в Україні форму відмови авансових перерахувань до державного бюджету з боку НБУ.
При цьому, за її словами, в законопроекті чітко закріплені правила розподілу прибутку НБУ між резервами і державним бюджетом.
"Це істотно обмежуватиме всі спокуси закривати проблеми бюджетної політики за рахунок грошей Нацбанку", - підкреслила вона.
Таким чином, сказала Акімова, забезпечується фінансова незалежність НБУ.
Перший заступник глави адміністрації президента також відзначила, що даний законопроект забороняє участь політиків у роботі Ради і правління Нацбанку. Зокрема, за її словами, до складу Ради НБУ не можуть входити депутати, а також особи, які мають комерційний конфлікт інтересів, тобто, які працюють у банківському секторі.
Вона також повідомила, що в даному законопроекті міститься норма, яка забороняє Нацбанку безпосередньо кредитувати держбюджет країни. "НБУ стане справді більш незалежним, ніж до цього", - констатувала вона.
"На практиці ці зміни роблять Нацбанк сильнішим інструментом боротьби за низьку інфляцію і за рівні конкурентні умови на ринку банківських послуг", - підкреслила Акімова.
За її словами, після внесення цих змін до вказаного закону українське законодавство відповідатиме більшості позицій міжнародного законодавства.
Крім того, законопроект дає важливий сигнал для міжнародних інвесторів про те, що українська монетарна політика не визначатиметься політичними бажаннями тих чи інших груп.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас