Банк Англії зберіг незмінними ставку і обсяг програми викупу активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії зберіг незмінними ставку і обсяг програми викупу активів

Казна та Політика
130
Банк Англії в четвер зберіг базову процентну ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з часу створення британського ЦБ.
Британський ЦБ також не змінив обсяг програми викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів. Банк Англії почав реалізацію цієї програми в березні 2009 року і повністю вичерпав її обсяг на початок лютого поточного року.
Обидва рішення збіглися з чеканнями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Таким чином, Банк Англії зберігає стимулюючу політику, тоді як новий уряд Великобританії реалізує програму скорочення бюджетних витрат. Нинішнє засідання стало першим відтоді, як 22 червня новий міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн оголосив про намір уряду скоротити дефіцит бюджету на рекордні 85 млрд фунтів стерлінгів, що приблизно дорівнює 5,7% ВВП країни.
Британський центробанк прагне підтримати економіку, зростання якої сповільнилося в першому кварталі цього року в порівнянні з попереднім кварталом. Крім того, керівництво ЦБ побоюється наслідків боргової кризи в єврозоні і заходів, спрямованих на скорочення дефіцитів держбюджетів низки найбільших країн регіону, що, як вважають багато експертів, може негативно вплинути на перспективи зростання всієї світової економіки.
В середу експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) знизили прогноз зростання британської економіки на 2011 рік до 2,1% проти 2,5%, що очікувалися в квітні. МВФ, незважаючи на сильніше, ніж очікувалося, пожвавлення економіки в першому півріччі 2010 року, бачить зростання ризиків для світової економіки. Невизначеності, пов'язані з суверенним і фінансовим секторами єврозони, можуть поширитися, створивши труднощі як для фінансової стабільності, так і для перспектив економіки, йдеться в повідомленні фонду.
Минулого місяця член Комітету з кредитно-грошової політики Банку Англії Ендрю Сентанс вперше за два роки виступив за підвищення базової процентної ставки.
"Поки що можна впевнено говорити про те, що Сентанс один, - заявив економіст Daiwa Capital Грант Льюїс. - Я не думаю, що ставки будуть підвищені ще довго. В той же час, якщо ми побачимо, що інфляційні чекання почали призводити до зростання зарплат, тоді, я думаю, настане час діяти".
Банк зберігає стимули незважаючи на те, що інфляція в країні перевищує його цільовий рівень, що становить 3%. Споживчі ціни у Великобританії зросли в квітні на 3,7% в річному вираженні, що стало максимальним стрибком з 2008 року.
В той же час в травні інфляція сповільнилася до 3,4%, а дані Британського консорціуму роздрібної торгівлі за червень свідчать те, що зростання цін в магазинах країни було мінімальним за три місяці.
Курс фунта стерлінгів до долара впав після публікації рішення Банку Англії. Під час торгів вартість фунта опустилася на 0,4% - до $1,5125. З початку цього року фунт подешевшав на 6,5% відносно американської валюти.
Європейський центральний банк (ЄЦБ), як очікується, також збереже базову процентну ставку незмінною - на рівні 1% річних – під час засідання в четвер.
Банк Англії утримує ставку на нинішньому рівні з березня 2009 року.
Для порівняння: Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас