Спецназом по ліквідаторах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спецназом по ліквідаторах

Казна та Політика
1740
Уряд намагається підсилити повноваження податкової міліції і безпосередньо керувати цією структурою Державної податкової адміністрації. А депутати заговорили про можливу ліквідацію всієї податкової міліції, яка дублює функції МВС.
Кабмін дав добро на створення в структурі податкової міліції головного управління спецоперацій і управління оперативного супроводу крупних платників податків. Уряд доручив Мінфіну підготувати відповідні пропозиції і внести їх до проекту Податкового кодексу. Прем'єр Микола Азаров, який раніше очолював ДПАУ, має прихильність до цієї структури і прагне її підсилити.
Тим часом частина депутатів від БЮТ з умовної "групи Портнова" (заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова) - Святослав Олійник, Валерій Писаренко, Володимир Пилипенко і Ігор Воротнюк - пропонують парламенту зовсім ліквідовувати податкову міліцію. У законопроекті йдеться, що її функції цілком може виконувати управління МВС з боротьби з економічними злочинами.
На думку Святослава Олійника, податкова міліція дублює функції управління МВС з боротьби з економічними злочинами. "Податкова міліція ущемляє підприємців, а тим самим погіршує інвестиційний клімат. Ми розраховуємо, що з початком дискусії про її ліквідацію суди істотно понизять свою активність у видачі санкцій на вилучення документів", - сказав депутат. Він додав, що його законодавча ініціатива може бути винесена в сесійний зал у вересні, і не відкидає підтримки колег з Партії регіонів. "Ідея не нова, свого часу з такою ініціативою виступав Володимир Сивкович (віце-прем'єр, який займається силовим блоком)",- відзначив бютівець.
Уряд має іншу точку зору на майбутнє податкової міліції. Заступник глави комітету Ради з питань митної і податкової політики Костянтин Бондарєв (БЮТ) сказав, що підтримує ініціативу депутатів ліквідувати податкову міліцію, і повідав про приховані причини появи нових підрозділів ДПАУ. За словами депутата, Кабмін створює головне управління спецоперацій і управління оперативного супроводу крупних платників податків у зв'язку з конфліктом в податковій міліції. "Раніше там були два заступники, а зараз - п'ять, причому всі ставленики різних людей. Боротьба йде за управління спецоперацій. Микола Азаров вирішив, що призначення керівника цього підрозділу має відбуватися за участю Кабміну. А хто призначає, той і контролює", - сказав депутат. Бондарєв відзначив, що прем'єр хоче тримати при собі невелику "армію" і повністю контролювати її керівника.
Що ж до ліквідації податкової міліції, за словами Бондарєва, всі фіскальні організації і органи хочуть впливати на бізнес-структури. Щоб отримувати дивіденди або "просто займатися здирством".
Регіонали ж ще остаточно не визначилися стосовно майбутнього податкової міліції. Частина депутатів від Партії регіонів готова сказати "так" таким нововведенням, а обережніші підкреслюють, що посилення повноважень цього контролюючого органу буде закріплено в Податковому кодексі, який особливо обговорювати не доведеться. Депутат від Партії регіонів Святослав Піскун, який раніше очолював ДПАУ, вважає, що ліквідацію податкової міліції сесійний зал не схвалить. "В податкової міліції специфічні функції, і ці функції не можуть здійснюватися окремо від ДПАУ. З МВС можна працювати спільно, але тоді ДПАУ не вдасться діяти оперативно", - сказав депутат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас