Грошова маса в Україні в червні зросла 2,3%, монетарна база - на 8,0% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошова маса в Україні в червні зросла 2,3%, монетарна база - на 8,0%

Казна та Політика
260
Грошова маса в Україні в червні зросла 2,3% - до 533,2 млрд грн., монетарна база - на 8,0%, до 219,5 млрд грн., повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
"Відновлення ресурсної бази банків і зростання готівки поза банками відповідним чином впливає на динаміку грошової маси, об'єм якої в червні збільшився на 2,3% (з початку року - на 9,4%) - до 533,2 млрд грн. Обсяг монетарної бази протягом місяця збільшився на 8,0% (з початку року - на 12,6%) - до 219,5 млрд грн.", - вказується в повідомленні.
За даними НБУ, обсяг готівки поза банками в червні збільшився на 3,8% (з початку року - на 7,2%) - до 168,3 млрд грн. При цьому питома вага готівки в структурі грошової маси за місяць зросла на 0,5 відсоткових пункти - до 31,6%, проте залишається нижчою, ніж на початку року (32,2%).
Як зазначає НБУ, прискорення темпів зростання монетарної бази в червні викликане збільшенням обсягів коррахунків банків цього місяця на 66,9% - до 28,6 млрд грн. Головним чинником стали операції Нацбанку у валютному сегменті ринку.
Обсяг обов'язкових резервів, перерахованих банками в червні на окремий рахунок в НБУ, складав 7,7 млрд грн.
Кошти уряду України в національній валюті на рахівницях в НБУ за минулий місяць зросли на 34,1% (з початку року - майже в 7 разів) - до 7,4 млрд грн.
"Продовження позитивних тенденцій збільшення ресурсної бази банків в червні 2010 року сприяло подальшому зниженню вартості коштів. Однак в умовах відсутності належної кількості платоспроможних позичальників, значну кількість вільних ресурсів банки направляли не на кредитування реального сектора економіки, а на фінансові інструменти, зокрема, в державні цінні папери", - зазначає НБУ.
За його повідомленням, загальний обсяг депозитів в червні збільшився на 1,7% (з початку року - на 11,1%) - до 364,0 млрд грн. В той же час, сукупний обсяг кредитів за минулий місяць збільшився лише на 0,1% (з початку року зменшився на 2,9%) - до 697 млрд грн.
Приріст депозитів забезпечений за рахунок коштів фізосіб, які протягом місяця збільшилися на 2,6%, тоді як обсяг депозитів юридичних осіб протягом місяця майже не змінився.
З початку року обсяг депозитів фізосіб зріс на 13,7% - до 240,5 млрд грн. В той же час їх приріст в національній валюті (23,7%) більш ніж в чотири рази перевищував відповідний показник із коштів в іноземній валюті (5,0%).
Збільшення обсягу депозитів юрособ з початку року на 6,2% - до 123,5 млрд грн., за даними НБУ, сталось виключно за рахунок гривневих коштів (збільшення - на 12,4%), тоді як кошти в іноземній валюті зменшились на 4,9%.
"Постійне збільшення вкладів в банківській системі свідчить про відновлення довіри до банків, а його валютна структура - про посилення довіри до національної грошової одиниці і зниження девальваційних очікувань", - вважають в Нацбанку.
Центральний банк також відзначає поліпшення термінової структури депозитів: питома вага довгострокових депозитів загалом їх обсязі за шість місяців збільшилась з 24,4% до 26,4%.
"Позитивні тенденції, події на грошово-кредитному ринку, і заходи НБУ поки що не призвели до активізації процесів кредитування", - говориться в повідомленні про ситуацію на кредитному ринку.
Незначне збільшення залишків із кредитних вкладів сталося за рахунок зростання на 0,6% залишків по кредитах, наданих юрособам. В той же час залишки із кредитів населенню зменшилися на 1,2%.
В повідомленні також наголошується, що операції НБУ із купівлі державних облігацій України в червні не мали значного впливу на ліквідність банків: їх обсяг (за номінальною вартістю) складав тільки 80,0 млн грн. (з початку року - 26,6 млрд грн.).
Мобілізаційні операції Нацбанку минулого місяця склали 16,0 млрд грн., а обсяг операцій із рефінансування - лише 20,0 млн грн. (з початку року - 115,0 млрд грн. і 3,86 млрд грн. відповідно). При цьому в червні була здійснена лише одна операція із рефінансування за ставкою 12,3% річних.
"З метою стимулювання кредитної активності банків, Нацбанк за цей період звузив терміновий спектр пропонованих до розміщення депозитних сертифікатів, залучаючи кошти банків переважно на мінімальний термін. У зв'язку з цим середньозважена відсоткова ставка із мобілізаційних операцій в червні знизилася до 2,3% в порівнянні з 6,1% в травні", - наголошується в повідомленні.
Нацбанк нагадує: з 8 червня 2010 року розмір облікової ставки знижено з 10,25% до 9,5% річних. Знижено також ставки із активних і пасивних операцій центробанку.
"Стабільне відновлення ресурсної бази банків, високий рівень їх ліквідності, а також відповідна спрямованість відсоткової політики НБУ сприяли зниженню вартості коштів як в національній, так і в іноземній валютах. Зокрема, середньозважена вартість депозитів в гривнях за цей період зменшилася з 11,0% до 9,6%, а в іноземній валюті - з 8,1% до 7,8%", - наголошується в повідомленні.
За даними НБУ, середньозважена ставка із кредитів в гривні знизилася з 14,6% в травні до 14,1% в червні, тоді як в іноземній валюті - зросла з 10,8% до 13,9% відповідно.
"Зростання середньозваженої по банківській системі вартості кредитів в іноземній валюті в червні було пов'язано з проведенням одним із банків кредитних операцій за ставкою, яка значно перевищує середньоринкові. Без врахування операцій цього банку середньозважена вартість кредитів в іноземній валюті в червні в порівнянні з травнем трохи змінилася і складала 11,0%", - зазначає НБУ.
За повідомленням, на міжбанківському кредитному ринку середньозважена ставка також трохи знизилася - з 2,6% в травні до 2,5% річних в червні. Ставка з кредитів "овернайт" залишилася без змін - 1,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас