Рада дозволила бізнесменам входити в раду НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дозволила бізнесменам входити в раду НБУ

Казна та Політика
232
Верховна Рада відмовилась заборонити бізнесменам, членам уряду і афільованим з банками особам входити до ради Національного банку.
За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту №4024 (автор - депутат Юрій Кармазін від фракції блоку "Наша Україна - Народна Самооборона") проголосував 121 депутат за мінімально необхідних 226.
Документ передбачав, що член ради НБУ не може бути членом уряду, займатися підприємницькою діяльністю, працювати за сумісництвом, окрім викладацької, наукової та іншої творчої діяльності, входити до складу керівного органу іншого банку і бути його акціонером.
Зараз членів ради Нацбанку призначає Президент і Верховна Рада (по 50%), і вони можуть бути як бізнесменами, так і власниками інших банків; також до ради НБУ входить глава Нацбанку.
Законопроект також передбачав введення відповідальності Нацбанку із зобов'язань інших банків у разі, коли НБУ обмежує право споживачів послуг банків користуватися своїми коштами при застосуванні заходів впливу на банки, діяльність яких перевіряється Нацбанком за законом "Про банки і банківську діяльність".
Також, відповідно до законопроекту, передбачалося зобов'язати НБУ оприлюднювати свої акти, у тому числі ті, на підставі яких вводяться мораторії в діяльність банків, і тим самим обмежуються права вкладників вільно використовувати свої кошти.
Акти, які не було оприлюднено, пропонувалося вважати недійсними.
Як повідомляло агентство, законопроект №4024 був зареєстрований в парламенті 5 лютого 2009 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас