Стрес-тести не вирішать проблем європейських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрес-тести не вирішать проблем європейських банків

Казна та Політика
228
Тривале чекання появи результатів стрес-тестів, яким європейські регулятори піддали банки регіону, робить обстановку в секторі дедалі більш знервованою, а настрої інвесторів і експертів усе більш песимістичними.
Зростає число тих, хто говорить про те, що не знає, чи приховують європейські банки "погані" кредити, чи достатній рівень їх капіталу для покриття можливих втрат в разі настання дефолту по держборгу проблемних країн єврозони, нарешті, чи може Європейський союз дозволити собі порятунок банків, які мають неприємності.
Аналітики починають сумніватися, що появи результатів перевірок буде достатньо, щоб спровокувати на ринку ралі, аналогічне тому, яке було після появи результатів стрес-тестів американських банків торік.
Торік акції представників банківського сектора США злетіли після того, як стало відомо, що 10 найбільшим банкам країни необхідно збільшити капітал на $74,6 млрд. Ці відомості допомогли інвесторам оцінити загальний стан фінсистеми.
В середині червня влада Євросоюзу пообіцяла, що результати стрес-тестів будуть оприлюднені до кінця липня, заявивши, що для заспокоєння ринків необхідна максимальна прозорість. Проте в даний час інвесторам невідомо навіть, за якими параметрами проводилася оцінка позицій банків, в першу чергу всіх цікавить, чи включають сценарії, відпрацьовані регуляторами, дефолт по суверенних боргових зобов'язаннях Греції і інших країн, що мають проблеми з держборгом і дефіцитом держбюджету.
На цьому фоні підіндекс фінкомпаній в S&P 500 з початку цього року просів на 6%, тоді як той, що розраховується агентством Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, опустився на 14%. При цьому двадцять найбільших банків Європи в даний час торгуються з 10%-ним дисконтом до балансової вартості своїх активів, тоді як 20 найбільших американських банків торгуються з 10%-ною премією.
За розвитком ситуації в банківському секторі Європи пильно стежать гравці на всіх основних світових майданчиках, це легко пояснюється тим, що банківська система Європи є найбільшою в світі. За даними Institute of International Finance, обсяг активів на балансі європейських банків на кінець 2009 року складав близько 31,1 трлн євро, що приблизно в три рази більше, ніж в США.
Непокоїть інвесторів і те, що європейські уряди на відміну від своїх американських партнерів не заявили про те, що нададуть банкам, які провалять стрес-тести, необхідну підтримку. За даними Банку міжнародних розрахунків, на балансах європейських банків станом на кінець 2009 року було $2,29 трлн активів, схильних до ризиків у зв'язку з можливими дефолтами Греції, Італії, Португалії та Іспанії.
За даними CMA DataVision, вартість страхування старших незабезпечених боргових зобов'язань 11 американських банків з використанням кредитних дефолтних свопів (CDS) складає в середньому 144 базисні пункти, тоді як аналогічний показник для найбільших європейських банків складає 224 б.п.
Побоювання щодо втрат європейських банків в разі дефолту однієї або декількох "проблемних" країн єврозони призвели і до значного зростання вартості запозичень на міжбанківському ринку Європи. Так, спред між лондонською міжбанківською ставкою пропозиції LIBOR в євро терміном на 3 місяці і ставкою тримісячного EURIBOR в процесі торгів 28 червня досяг рекордних 7,5 базисних пунктів. Середнє значення показника за останні 10 років складало всього 0,1 б.п.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас