Повторна рецесія чи мляве відновлення? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повторна рецесія чи мляве відновлення?

Казна та Політика
615
Американська економіка, як і раніше, перебуває в гравітаційному полі Великої рецесії, і всі ракети-прискорювачі, покликані вивести її на орбіту стійкого зростання, виявилися неефективними. Вірогідність повторної рецесії збільшується.
В червні в США було створено менше робочих місць, ніж потрібно, щоб не відстати від зростання чисельності населення (зайнятість в приватному секторі збільшилася на 83 000 осіб, після того, як в травні показник зріс всього на 33 000). Середня тривалість робочого тижня знизилася. Середня зарплата скоротилася. Обсяг роздрібних продажів зменшився. Скорочення фабричних замовлень в травні було найзначнішим з березня минулого року.
Як ми з цим боремося? Ніяк! - і навіть гірше. Губернатори окремих штатів запустили програми, спрямовані, по суті, проти антикризових стимулів: підвищили податки, скоротили кількість пропонованих послуг, звільняють вчителів, пожежників, поліцейських і інших держслужбовців. Ці заходи зараз переважують антикризові програми федерального уряду. Кошти, виділені урядом на стимулювання економіки, витрачені на 75%. Палата представників і Сенат не хочуть схвалювати чергову антикризову програму. (Сенатори виїхали з Вашингтона на святкування Дня незалежності, навіть не продовживши термін дії допомоги з безробіття для мільйонів американців, а він скоро закінчиться.)
Друга ракета - нечувано низькі процентні ставки короткострокового кредитування, введені Федеральною резервною системою США, - практично не допомогли економіці. А все тому, що пропонована робота і зарплати такі убогі, що американці майже нічого не можуть собі дозволити купити. В результаті кредитування малого бізнесу несе величезні ризики, тоді як крупні корпорації вважають за краще сидіти на накопичених грошах.
Тим часом фінансисти з Уолл-стріт і найбільшими міжнародними банками наживаються, роблячи ставки проти державних облігацій різних країн. Не варто забувати, що саме ці банки і фінансисти ще недавно користувалися державними кредитами, щоб уникнути банкротства. Проте тепер вони вимагають від урядів бюджетної дисципліни, а політики знову йдуть у них на повідку і скорочують дефіцит бюджету в найбільших економіках, хоча варто було б робити якраз протилежне.
Люди, які найбільше постраждали від неспроможності чиновників і пожадливості великих банків, найменш стійкі до подібного стресу. Безробіття серед молодих людей з чотирирічною вузівською освітою трохи перевищує 5%, але серед випускників шкіл понад 25% сидять без роботи. Літні чоловіки у віці за 50 років довше від усіх не можуть знайти собі роботу і навряд чи колись її знайдуть. Малозабезпечені сім'ї, що так сильно залежали від програм соціальної допомоги, позбавляються державного медичного страхування Medicaid, стоматологічного обслуговування для дітей, програм додаткової освіти для випускників шкіл і безкоштовного проїзду в громадському транспорті.
За іронією долі, якби держава не прийшла на допомогу банкам в 2008 і 2009 роках і не ввела антикризові програми, а центробанк не влив би в економіку ліквідність в декілька трильйонів доларів, ми б мали справу з Великою депресією. А оскільки Велика депресія тягнула б на дно практично всіх, американський народ зажадав би від політиків істотніших реформ, які б допомогли всім без винятку, змусивши Америку, а разом з нею і весь світ, йти шляхом стійкого розвитку і справедливішого розподілу багатств.
Тоді ми дійсно могли б розраховувати на те, що антикризова програма буде спрямована на створення нової інфраструктури і пошук альтернативних джерел енергії. Ми могли б розраховувати на загальне державне медичне страхування, на введення обмежень на розмір фінансових компаній і на повторне прийняття закону Гласса-Стігалла, на страхування прибутків, на податкове вирахування за зароблений дохід для середнього класу (податкові вирахування за наявність дітей і непрацездатних членів сім'ї), а також на прогресивний прибутковий податок укупі з податком на вугілля, щоби в довгостроковій перспективі все це сплатити.
Звичайно, жодна людина при повному розумі і твердій пам'яті не побажала б повторення Великої депресії. Але ми, схоже, живемо в гіршому зі світів. Допомога банкам, антикризові програми Білого дому і зроблені ФРС заходи не дали нам впасти в прірву, проте прагнення зробити щось більше загасло. У результаті, нас чекає мляве відновлення, що загрожує обернутися повторною рецесією, а значна частина населення змушена зазнавати нечуваних втрат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас