Янукович дозволить НБУ витрачати золотовалютний резерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович дозволить НБУ витрачати золотовалютний резерв

Валюта
1303
Президент України Віктор Янукович пропонує дозволити Національному банку України використовувати золотовалютний резерв на повернення валютних коштів міжнародним фінансовим організаціям, іноземним центральним банкам і іншим кредиторам, включаючи відсотки за користування такими коштами й інші обов'язкові нарахування, а також на участь у формуванні капіталу і діяльності міжнародних організацій відповідно до статті 43 закону про НБУ.
Відповідний проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України" опублікований на офіційному сайті Верховної ради.
Крім того, як і раніше, НБУ має право використовувати золотовалютний резерв на продаж валюти на фінансових ринках для проведення грошово-кредитної політики, включаючи політику обмінного курсу і на витрати по операціях з іноземною валютою, монетарними металами, а також іншими міжнародно визнаними резервними активами.
В проекті закону пропонується встановити, що Національний банк має право надавати кредити для рефінансування банку, якщо це не тягне за собою ризиків для банківської системи.
Документом також пропонується встановити, що Національний банк не має права купувати на первинному ринку цінні папери, емітовані Кабінетом міністрів України, державною установою, іншою юридичною особою, яка перебуває в державній власності.
Пропонується підсилити гарантії політичної незалежності Національного банку України, встановити кваліфікаційні вимоги до керівників НБУ, членів його керівних органів, а також до членів Ради НБУ, уточнити підстави для їх звільнення або припинення повноважень.
Серед іншого, президент пропонує скоректувати повноваження Ради НБУ, позбавивши його права застосовувати відкладальне вето стосовно рішень Правління регулятора. Замість цього законопроектом пропонується наділити Раду повноваженнями затверджувати надану Правлінням методику визначення заробітної плати керівника НБУ і його заступників.
Глава держави пропонує закріпити в законодавстві заборону Національному банку України здійснювати авансове перерахування частини прибутку до розподілу до держбюджету. Також пропонується заборонити Національному банку надавати державі з метою фінансування витрат бюджету кредити в національній і іноземній валюті, як прямо, так і опосередковано через державну установу або іншу юридичну особу, що перебуває в державній власності.
Документом передбачається, що при виконанні основної функції - забезпечення стабільності національної валюти - Національний банк повинен виходити з пріоритету забезпечення цінової стабільності в державі. "Якщо це не перешкоджає вказаній меті, НБУ сприяє стабільності банківської системи. Національний банк сприяє дотриманню стійких темпів економічного зростання і підтримує економічну політику Кабінету міністрів України, якщо це не перешкоджає досягненню обох цих цілей", - йдеться в пояснювальній записці.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас