Індію охопили паливні протести — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індію охопили паливні протести

Казна та Політика
450
Це паралізувало бізнес-життя в багатьох регіонах і призвело до закриття тисяч магазинів, офісів і навчальних закладів. Такий підсумок вчорашніх загальнонаціональних страйків проти підвищення цін на паливо в Індії.
Організаторами протестних заходів виступили опозиціонери: націоналістична партія BJP і Комуністична партія. Страйкуючі висловлювали невдоволення тим, що прем'єр-міністр Манмохан Сингх скасував субсидії нафтопереробним заводам, що існували впродовж семи років, внаслідок чого ціна бензину 25 червня підскочила на 7,3% - до $1,1/літр, дизельного палива - на 5,2%, гасу - на 32,5% і зрідженого газу - на 11,3%.
Скасування субсидій допомогло державі заощадити близько $5,5 млрд. в нинішньому фінансовому році, проте додало приблизно один процентний пункт до інфляції, яка зараз складає 10,2%.
За підрахунками Конфедерації індійської промисловості, в результаті вчорашнього страйку бізнес країни втратив понад 30 млрд. рупій ($641 млн.). До зниження цін це не призвело. Міністр фінансів Індії Пранаб Мукхерджі заявив, що уряд не збирається переглядати свій підхід до формування котирувань палива. Правляча партія "Індійський національний конгрес" назвала страйки, що відбулися, "дешевими опортуністськими акціями, проведеними за рахунок нації".
"Субсидії складали близько 10% річних витрат бюджету і близько 1,72% ВВП країни. Коли ви не чекаєте швидкого зростання доходів, але стоїть завдання зміцнити фінансовий стан, дуже важливо зменшити витрати. Наша система субсидій жахливо дефектна. За рахунок скасування регулювання ринку палива Індія скоротить свій дефіцит бюджету, що досяг 16-річного максимуму (6,6% від ВВП)",- пояснив економічний радник прем'єр-міністра Говінда Рао.
Усунення паливних субсидій, що зробило Індію залежною від коливань світових котирувань нафти, було схвально сприйняте світовими інвесторами, які назвали це рішення важливим кроком на шляху до повної лібералізації економіки. Опоненти називають цей захід ударом по страждаючих від інфляції родинних бюджетах країни, де 850 млн. осіб живуть менше ніж на $10 на день.
Опозиційні партії заявляють про досягнення "безпрецедентного успіху" і обіцяють продовжити організацію протестів. Експерти відзначають, що "бензинові демонстрації" дозволили роз'єднаній індійській опозиції об'єднатися і зробити скоординовані виступи. "Єдність, яка спостерігається на вулицях Індії - це справжнє об'єднання народу. Боротьба проти уряду зростатиме", - заявив на прес-конференції глава партії Janata Dal-United Шарад Ядав.
За визнанням прес-секретаря партії, яка ініціювала мітинги, BJP Ріві Пратара, опозиціонери виступають не проти реформ як таких. Невдоволення викликає вибір часу - стрибок цін на паливо стався на тлі зростання вартості продуктів.
За словами політичного аналітика з індійського університету Delhi Махеша Рангаріана, вчорашній страйк був важливим випробуванням рішучості уряду проводити реформи в економіці. "Непопулярні заходи налаштовують людей проти уряду, але будь-який ухил від прийнятого курсу зараз зруйнує авторитет влади", - відзначив Рангаріан.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас