Нацбанк просять скасувати єдиний валютний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк просять скасувати єдиний валютний курс

Казна та Політика
1598
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає, що поточна макроекономічна ситуація вимагає переходу до гнучкішого валютного курсу, у зв'язку з чим вимагає скасування обмежень, введених постановою правління НБУ від 9 вересня 2009 року N538 "Про затвердження змін до інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України".
Експерти УКБС відзначають, що в першу чергу йдеться про скасування встановлення єдиного валютного курсу в межах однієї фінансової установи без врахування регіональних особливостей і скасування заборони на зміну валютного курсу впродовж операційного дня. Банкіри підкреслюють, що основним критерієм ефективності регуляторних функцій НБУ має бути гнучка реакція на зміну ринкової кон'юнктури.
"Заходи, які були адекватними в кризових умовах девальвації національної валюти, зараз втратили свою актуальність і істотно ускладнюють механізм функціонування валютного ринку", - вважають представники банківського співтовариства.
Так, за офіційними даними, останніми місяцями гривня демонструє підвищення своїх ринкових котирувань - лише протягом червня відбулося зміцнення курсу національної валюти по відношенню до долара США на 0,19% на міжбанківському ринку і на 0,42% на готівковому по операціях з продажу доларів.
"Цьому сприяє постійне перевищення пропозиції інвалюти над попитом, що підтверджується валютними інтервенціями НБУ і зростанням золотовалютних резервів НБУ, - відзначила генеральний директор асоціації УКБС Галина Оліфер. - В таких умовах збереження жорстких адміністративних обмежень на валютному ринку позбавлене економічного обґрунтування, це стимулює розвиток тіньових валютно-обмінних операцій і призводить до дуже негативних наслідків для споживачів фінансових послуг".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас