"Ъ": Податковий кодекс ніяк не виправлять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податковий кодекс ніяк не виправлять

Казна та Політика
1140
Під час доопрацювання урядового проекту Податкового кодексу депутати подали 5,4 тис. поправок, для розгляду яких буде потрібно шість тижнів. Втім, в коаліції мають намір переписати документ за спрощеною процедурою, аби все-таки прийняти його до парламентських канікул. Члени фракції Партії регіонів не виключають, що в липні вони приймуть Податковий кодекс в другому читанні, і лише восени - в цілому.
Вчора на погоджувальній раді голова Верховної ради Володимир Литвин заявив, що Податковий кодекс має бути прийнятий до кінця пленарної сесії - 15 липня. Для цього депутати повинні розглянути всі 5,4 тис. зауважень, а також пропозиції, які продовжують надходити до комітету з питань податкової і митної політики після крайнього терміну 1 липня. На їх розгляд комітету потрібно шість тижнів.
За інформацією Комерсант-Україна, серед поправок вже є зауваження президента, подані через його представника в Раді Юрія Мірошниченка. Без їх врахування Податковий кодекс буде ветовано. Ключові поправки Віктора Януковича стосуються скорочення повноважень податкових органів, які просили спрощення перевірок юридичних і фізичних осіб, зокрема, за допомогою перевірки житла і опитувань. Запропоновано також відмовитися від контрольних перевірок - залишити лише камеральні і документальні, а також зменшити терміни планової виїзної документальної перевірки з 30 до 20 днів (для малого бізнесу - з 20 до 10 днів), позапланової - з 15 до 10 днів (з 10 до 5 днів), перевірки достовірності заявки на відшкодування ПДВ - з 60 до 40 днів. Президент хоче виключити і норму, що дозволяє податковим органам переривати аудіювання компаній.
Глава держави наполягає на стягненні донарахованих платежів і списанні коштів із рахунків підприємств лише за рішенням судів. У процедурі відшкодування ПДВ запропоновано повернути пеню за затягування державою повернення податку, процедура виписки податкових накладних залишиться колишньою - без їх реєстрації в спеціальному реєстрі. Віктор Янукович погодився зі всіма запропонованими ставками податків, окрім збору за місце паркування транспортних засобів (пропонується збільшити з 0,03-0,06% до 0,03-0,15% від мінімальної зарплаты/кв. м). Поріг доходів компаній, що знаходяться на єдиному податку, які до 2016 року обкладатимуться за нульовою ставкою, можуть збільшити з 100 тис. до 300 тис. грн.
Наполягає адміністрація президента і на введенні податку на нерухомість - до 1 травня 2011 року Кабмін повинен розробити відповідний законопроект.
За словами заступника голови профільного комітету Костянтина Бондарева (БЮТ), члени комітету досі не ознайомлені з порівняльною таблицею поправок до Податкового кодексу. Тому він сумнівається, що документ буде прийнятий до парламентських канікул: "Навіть наші опоненти визнають, що кодекс нікуди не годиться". Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтвердив, що нинішня редакція кодексу не влаштовує коаліцію, і документ вимагає доопрацювання за спеціальною процедурою.
Заступник глави фракції Партії регіонів Анатолій Кінах зазначає, що до парламентських канікул депутати зможуть обговорити всі поправки до кодексу, але чи погодяться їх підтримати - велике питання. Його колега по фракції Михайло Чечетов говорить, що до 15 липня Рада може проголосувати за закон в другому читанні, а вже восени - прийняти його в цілому. "Хотілося б, аби Кабмін розробляв проект бюджету на новій податковій базі, але якщо ми не встигнемо, то зміни можна буде внести після прийняття Податкового кодексу", - підкреслює Чечетов. "Це теж варіант. Адже для нас важливе не саме прийняття кодексу, а те, аби він був збалансованим і дозволяв створювати сприятливі умови для розвитку", - погоджується з ним Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас