Експерти: Рішення МВФ підтримає економіку України і підвищить її інвестпривабливість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Рішення МВФ підтримає економіку України і підвищить її інвестпривабливість

Казна та Політика
289
Рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) про надання Україні кредиту на $14,9 млрд в рамках програми stand-by буде стимулом економічного розвитку країни, а також підвищить в цілому її інвестиційну привабливість.
Таку думку висловили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики інвесткомпаній.
"Якщо врахувати, що нова програма передбачає фіскальні коректування для утримання дефіциту державного сектора до 5,5% ВВП в 2010 році і 3,5% в 2011 році з метою поступового зниження рівня державного боргу, а також обмеження фінансового дефіциту НАК "Нафтогаз України" до 1% ВВП в 2010 році, то цілком імовірно, що у зв'язку з цим влада погодилася прискорити терміни проведення деяких реформ", - сказала економіст інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
На її думку, в першу чергу це може торкнутися коректування тарифів на електроенергію і прискорення реформи системи соціального забезпечення в порівнянні з графіком, передбаченим програмою економічних реформ України, представленої президентом Віктором Януковичем в червні 2010 року.
Головний економіст інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Олена Белан додала, що заходи, спрямовані на зниження фіскального дефіциту бюджету, включатимуть також реформування системи оподаткування і поліпшення адміністрування податкових надходжень.
"В більш довгостроковій перспективі коректування фіскальної ситуації, яке Україна зобов'язалася реалізувати в рамках домовленостей з МВФ, дозволить стабілізувати державні фінанси і підтримає зростання української економіки", - вважає вона.
Проте утримання фіскального дефіциту у встановлених рамках, за оцінками Белан, потребуватиме досить радикальних заходів щодо збільшення доходів бюджету і обмеження зростання витрат.
Аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач вважає, що не виключена ймовірність впровадження деяких непопулярних заходів, а саме: зменшення податкових пільг; збільшення тарифів на газ для населення і інші послуги житлово-комунального господарства, а також підвищення пенсійного віку.
Між тим, як додала Головач, цього разу МВФ приділятиме пильнішу увагу дотриманню Україною висунутих умов, і представники фонду чекають, що необхідні для проведення вказаних реформ нормативні акти будуть прийняті вже найближчим часом.
В цілому ж, на думку аналітика інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Олександра Лозового, враховуючи зростання міжнародних резервів Національного банку України (НБУ) до $29,5 млрд на кінець червня, нові валютні надходження забезпечать високий рівень міцності при обслуговуванні зовнішніх боргів.
Крім того, він додав, що уряд зможе погасити кредит від російського банку ВТБ залучений для фінансування бюджетного дефіциту.
"Враховуючи, що бюджетний дефіцит в 2010 році може значно перевищити запланований рівень в 5,3% ВВП, кредит МВФ зменшить необхідність в непрямій монетизації дефіциту", - сказав він агентству.
За оцінками аналітика інвестгрупи "БГ Капітал" Віталія Ваврищука, Україна не використовуватиме новий кредит МВФ повністю, а пропоновані фондом ресурси більшою мірою варто розглядати як страховку на випадок сповільнення темпів зростання світової економіки і погіршення показників платіжного балансу України.
"Зараз ми не бачимо значних ризиків відтоку капіталу з України до кінця року і вважаємо, що НБУ і далі зможе збільшувати міжнародні резерви навіть без врахування нових коштів МВФ", - повідомив він агентству.
За його прогнозами, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу складе цього року всього $0,2 млрд, а фінансовий рахунок буде в значному профіциті, завдяки притоку боргового капіталу до України. Тому експерт чекає, що близько $2 млрд з нового кредиту МВФ будуть надані уряду на покриття дефіциту бюджету. Крім того, високі шанси на те, що ресурси МВФ частково будуть використані на фінансування дефіциту бюджету і наступного року.
За оцінками аналітика інвесткомпанії "Аструм Інвестмент Менеджмент" Олексія Блінова, сума отриманих коштів Україною від МВФ в 2010 році складе $5 млрд.
Крім того, як вважають учасники фондового ринку, дана новина є також позитивним чинником для припливу іноземного капіталу і зміцнення гривні.
Як відзначила А.Головач, за останній рік співпраця Києва і МВФ, видно, стала одним з найбільш важливих чинників, що впливають на інвестиційні настрої стосовно України. Отже, відновлення відносин буде позитивною подією напередодні розміщення суверенного випуску єврооблігацій: на цьому тижні починається маркетинг нового 10-річного боргового інструменту, уряд України розраховує залучити близько $1,5 млрд.
Від співпраці з МВФ залежить також програма підтримки з боку ЄС в розмірі до $500 млн.
В цілому, за оцінками Головач, цього року уряд України може здійснити зовнішні позики на суму в цілому до $6-8 млрд.
Крім того, як підкреслила вона, зросте приплив капіталу і в корпоративний сегмент економіки.
"Оскільки МВФ зазвичай наполягає на ліберальному підході до валютної політики, Національний банк України при прогнозованому нами збільшенні припливу іноземного капіталу може допустити певне зміцнення гривні ближче до кінця року", - вважає аналітик.
Белан також додала, що окрім отримання фінансової підтримки від Фонду як такої, угода відкриє державному і приватному сектору доступ до інших джерел зовнішнього фінансування і успішне розміщення державних облігацій за кордоном стане важливим показником і орієнтиром по прибутковості для зарубіжних запозичень українських компаній приватного сектора. Це, у свою чергу, зробить позитивний вплив на приплив капіталу до України і стану валютного ринку.
В той же час, за даними Лозового, реакція фондового ринку на новину про можливе надання чергового кредиту МВФ була помірною. За його словами: "фінансування від МВФ не є визначальною характеристикою динаміки фондового ринку, тому дана новина матиме сильніший ефект на борговий ринок, а саме ринок Українських єврооблігацій".
Проте, за оцінками Белан, позитивної реакції на українських фондових ринках все ж варто чекати.
"Очікування щодо перспектив України домовитися з МВФ останнім часом були досить обережними і тому позитивний ефект цього повідомлення ще не до кінця врахований ринком", - вважає вона.
Стосовно українських єврооблігацій, то за оцінками Блінова, зниження суверенного ризику, слідом за рекомендаціями місії МВФ надати Україні чергову позику, забезпечить максимальне зростання ціни тих єврооблігацій, які мають тривалий термін погашення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас