За що критикують Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що критикують Податковий кодекс

Казна та Політика
4187
В уряді вважають, що редакція Податкового кодексу досконала. На думку українського прем'єра Миколи Азарова, саме Податковий кодекс має дати країні стабільність - ні більше, ні менше.
"Якщо ми його приймемо на початку липня, то якраз півроку буде достатньо, щоб він набрав чинності, а стане чинним він з 1 січня 2011 року" - цитують прем'єра ЗМІ. Проте навряд чи цим очікуванням судилося збутися - аж надто багато тих, кому проект не припав до душі: тільки за два тижні до нього надійшло 1600 поправок.
Хто і чому залишився незадоволеним новим кодексом?
Президент
Нагадаємо, що законопроект № 6509 був зареєстрований в парламенті 15 червня 2010 року, а 17 червня Верховна Рада прийняла його за основу: "за" проголосували 247 народних депутатів. Але вже через тиждень президент України Віктор Янукович заявив, що проект Податкового кодексу (ПК), внесений урядом до Верховної Ради і прийнятий у першому читанні, не є збалансованим і потребує серйозного доопрацювання.
"Там багато чого немає з того, що є в програмі економічних реформ. По-перше, у програмі економічних реформ пропонується ввести податок на нерухомість. Це податок, який забезпечує в тому числі велику соціальну справедливість, тому що він перерозподіляє частину доходів на користь бідніших верств населення, і це податок, який забезпечує велику стійкість місцевих бюджетів, оскільки він, як правило, йде в місцеві бюджети ", - пояснила невдоволення Януковича перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова.
Крім того, у проекті відсутній механізм ризик-орієнтованої перевірки, за яким часті податкові перевірки стосуються тільки підприємств, які потрапляють до групи ризику зі сплати податків. Також у проекті кодексу немає статей, які забезпечували б прозору систему відповідальності працівників податкової служби.
Банкіри
Справжню паніку в лавах вітчизняних банкірів викликав намір уряду ввести 5-відсотковий податок на доходи з депозитів. На думку народного депутата від фракції НУ-НС Олександра Бондаря, у разі введення такого податку висока ймовірність того, що до 2013 року населення забере з банків всі свої кошти.
В свою чергу, депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський зазначив, що ця норма "поховає банківську систему і довіру людей до держави", а глава правління "ВТБ Банку" Вадим Пушкарьов назвав оподаткування доходів від депозитів помилкою.
Проте віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що буде відстоювати введення цього податку. Щоправда, "підсолодив пігулку", додавши, що планує ввести податок на доходи з депозитів, обсяг яких перевищує певну суму. При цьому відкритим залишається питання: що завадить багатому вкладникові розділити свій один великий депозит на 100 маленьких?
Страховики
Проект Податкового кодексу викликав неабиякі хвилювання і на страховому ринку. Не дивлячись на пропозиції страхового ринку запровадити єдину систему оподаткування страхових компаній (СК), проект кодексу передбачає сплату для ризикових компаній і щоквартального 3-відсоткового податку від валових платежів, а також розрахунок наприкінці року податку на прибуток за ставкою 20 відсотків. При цьому переплачені гроші страховику не повертаються, а якщо сума податку на прибуток виявиться більшою, ніж сплачений податок з валу, страховик повинен буде доплатити різницю.
Згідно з проектом кодексу, при формуванні прибутку під загальну систему оподаткування у видатковій частині не враховуються ніякі види страхових резервів. Тобто страхові резерви (гроші страхувальників) оподатковуються за загальною ставкою.
Для компаній зі страхування життя автори законопроекту зберегли нульовий податок за довгочасними договорами страхування і пенсійного страхування. Але при страховій виплаті утримується 20-відсотковий податок - а це може призвести до того, що люди просто не захочуть укладати договори страхування.
Малий та середній бізнес
Головне звинувачення у бік ПК полягає в тому, що він спрямований на підтримку великого бізнесу на шкоду малому та середньому. На думку Сергія Терьохіна, новий кодекс дасть можливість сотням компаній перенести податковий тиск на мільйони громадян країни. А підприємці, які за чинним законодавством користуються спрощеною системою оподаткування, в результаті прийняття ПК будуть змушені залишити бізнес або перейти в розряд найманих робітників.
При презентації кодексу уряд підкреслено багато говорив про зниження податків, в тому числі податку на прибуток і ПДВ. І це, звичайно, чудово. Але, кажуть в уряді, оскільки підприємцям знизили податки, вони повинні платити їх у повному обсязі. А щоб домогтися повної "сумлінності" платників податків, повноваження податківців розширили практично необмежено. Експерти в один голос стверджують, що передбачені права контролюючих органів дадуть їм можливість знищити будь-який бізнес в рекордно стислі терміни.
До речі
Скарбничка сюрпризів
Що незвичайного ми знайшли в проекті, направленому урядом Раді?
Банківська таємниця - вже не секрет
На вимогу податкової може бути розкрита інформація про наявність банківських рахунків, рух коштів і т.ін.
Гроші на бочку!
Згідно з новим кодексом податківці можуть отримати повноваження списувати гроші з банківських рахунків підприємства в рахунок погашення податкової заборгованості. Сьогодні, якщо податкова нарахувала вам суму, з якою ви не згодні, можна звернутися до суду, який і визначить, чи повинні ви платити. За новим ПК цю суму заберуть з вашого рахунку, а потім можете доводити, що ви нічого не були винні, скільки душі завгодно. До речі, пеня за недоплату або несвоєчасну сплату нараховується за весь період її існування, в тому числі і за період оскарження.
Податкова завжди має рацію. Якщо не права, дивись пункт перший
Контролюючі органи зможуть вилучати у платників оригінали первинних документів, які лише "можуть свідчити" про порушення законодавства. Говорячи простою мовою - можна вилучати будь-які документи без будь-яких підстав.
Ще одне несподівана пропозиція - призупинення операцій з банківських рахунків платників податків. Тобто податківці на свій розсуд можуть зупинити будь-який платіж.
Не довіряй і перевіряй!
Права на позапланові перевірки без попереднього повідомлення платників податків сильно розширені. Наприклад, податкова може перевірити підприємця, якщо він вчасно не подав декларацію про доходи. Також податківець має право на додаткову перевірку без узгодження своїх дій з начальством. Видів перевірок і способів їх проведення безліч: є й непрямі методи, і обстеження приміщень, та опитування фізосіб.
Касовий апарат - обов'язково!
Всі підприємці, в тому числі й ті, хто перебуває на єдиному податку, повинні будуть використовувати касові апарати. Перед податкової доведеться звітувати щомісяця.
Вкрав - плати!
Цікавий курйоз: податки доведеться платити не тільки із законних доходів, але і з хабарів, а також із вкраденого майна!
Будь поінформованим
Податки та контроль за їх сплатою систематизують
Пропонований перелік загальнодержавних податків і зборів:
* податок на прибуток підприємств
* податок на доходи фізичних осіб
* ПДВ
* акцизний податок
* податок на транспортні засоби
* екологічний податок
* рентна плата за транспортування нафтопродуктів, транзит газу та аміаку
* рентна плата за нафту, природний газ, газовий конденсат, що видобуваються в Україні
* плата за користування надрами
* плата за землю
* збір за користування радіочастотним ресурсом
* збір за спеціальне використання води
* збір за спеціальне використання лісових ресурсів
* єдиний податок
* фіксований сільськогосподарський податок
* збір на розвиток виноградарства, садівництва, хмелярства (до 31.12.2014)
* мито
* збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію
* збір у вигляді цільової надбавки до затвердженого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності
Пропонований перелік місцевих податків і зборів:
* податок з реклами
* збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності
* збір за місця для паркування транспортних засобів (до 31.12.2013)
* туристичний збір
* ринковий збір (до 31.12.2013)
Непрямі методи здійснення податкового контролю:
* економічний аналіз
* спостереження (а може, стеження?)
* аналогії (тобто використання інформації про інші підприємства даної галузі)
* контроль за доходами та витратами платника податку-фізособи
Наталя Мічковська
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас