Україна чекає грошей від Олега Деріпаски — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна чекає грошей від Олега Деріпаски

Фондовий ринок
3402
На тлі істотного потепління українсько-російських взаємин непоміченою залишилася боротьба за контроль над Запорізьким виробничим алюмінієвим комбінатом (ЗАлК), яка набирає обертів.
Як стало відомо, нещодавно з ініціативи Генпрокуратури було заарештовано контрольний пакет акцій підприємства. Власник цих цінних паперів - група "Російський алюміній" Олега Деріпаски зможе скасувати це рішення після виплати боргу, що вимірюються десятками мільйонів доларів, державному Укрексімбанку.
Фатальне рішення про арешт 68% акцій ЗАлКу було прийнято 8 червня Київським апеляційним господарським судом. Зокрема, суд заборонив власникові цього контрольного пакета (кіпрській компанії Velbay Holdings Limited) здійснювати дії, спрямовані на відчуження 423,514 млн. штук акцій комбінату, а також зберігачу цих цінних паперів (АБ "ІНГ Банк України") змінювати їх місцезнаходження. Таке рішення апеляційна інстанція винесла на забезпечення позову Генеральної прокуратури України, що діє в цій суперечці на користь Фонду державного майна.
Головні вимоги ГПУ полягають в тому, щоб повернути у власність держави контрольний пакет акцій ЗАлКу. Для цього Генпрокуратура просила суд розірвати два договори купівлі-продажу 68% акцій комбінату. Перший - це угода від 24 березня 2006 року, в рамках якої Укрсоцбанк (діє від імені ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест") продав акції комбінату згаданої кіпрській компанії Velbay Holdings Limited, що входить до групи "Російський алюміній" Олега Деріпаски. Другий договір, який вимагає розірвати ГПУ, був укладений 8 лютого 2001 між "АвтоВАЗ-інвест" та Фондом держмайна.
Приводом для цієї ініціативи ГПУ стало порушення російськими власниками зобов'язань, взятих на себе під час приватизації запорізького комбінату. Зокрема, йдеться про те, що "АвтоВАЗ-Інвест" повинен був рефінансувати довгочасний кредит, угоду про який було укладено в далекому 1997-у між ЗАлКом та Укрексімбанком. Цю кредитну угоду було підписано з метою виконання запорізьким підприємством своїх зобов'язань перед однією з італійських компаній, яка в 90-х роках надала йому обладнання розливання і прокатки алюмінію (здатне виробляти фольгу для харчових продуктів) на загальну суму в $7 млн.
Договір між Укрексімбанком та ВАТ "ЗАлК" мав на увазі, що банкіри до 2000 року виплатять близько 70% цієї суми, а починаючи з 2000 року, решту боргу комбінат виплатить самостійно за рахунок власної валютної виручки. Вже у 2000-у на ЗАлКу запустили в роботу одну з трьох фольгопрокатних ліній, але через кілька місяців виробництво зупинили через брак коштів. Надія відновити виготовлення фольги з'явилася в 2001 році, коли запорізьке підприємство було приватизовано російською компанією "АвтоВАЗ-Инвест" Віктора Вексельберга, якы зобов'язалися знайти кошти для розрахунків з Укрексімбанком.
Але підопічні Віктора Феліксовича не поспішали з виконанням цієї умови, а після того як у березні 2006 року "АвтоВАЗ-Инвест" перепродав акції ЗАлКу Velbay Holdings Limited Олега Деріпаски, росіяни і зовсім відмовилися від виконання своїх зобов'язань. З їх подачі в середині 2006 року ЗАлК ініціював судовий розгляд, в рамках якого вимагав розірвати кредитний договір з Укрексімбанком. Через кілька місяців цю суперечку було виграно на підставі того, що комбінат після приватизації так і не став власником італійського обладнання. Саме цей факт і став останньою краплею у рішенні Генпрокуратури ініціювати в кінці минулого року судовий процес щодо скасування договорів купівлі-продажу акцій запорізького комбінату.
На Запорізькому алюмінієвому комбінаті не коментують свої дії в цій суперечці. У той же час джерела говорять, що юристи ЗАлКу мають намір оскаржити рішення Київського апеляційного госпсуду від 8 червня 2010 року в Вищому господарському суді. "Група компаній "Російський алюміній" зараз веде переговори з групою європейських банків про отримання кредиту. У той час як активи (включаючи акції ЗАлКу) є однією з умов надання цього кредиту і забезпечують його отримання. Тому важливо зняти арешт з цих акцій", - стверджують джерела. Незалежно від того, яке рішення прийме ВГСУ, загострення пристрастей навколо акцій комбінату лише зросте. Адже вердикт "Вишки" в цьому процесі буде останнім, а це означає, що слідом за цим Господарський суд Києва розпочне розгляд основної позовної вимоги Генпрокуратури - повернення акцій комбінату в лоно ФДМ.
Передбачати підсумки цієї суперечки справа невдячна, адже її було розпочато при попередній владі, а після виборів президента України новий Кабмін узяв курс на зближення з керівництвом Росії, у якого Олег Деріпаска на хорошому рахунку. На користь цієї версії свідчить той факт, що кілька тижнів тому перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв доручив Національній комісії з регулювання електроенергетики та Мінпаливенерго розглянути можливість зниження тарифів на електроенергію для ЗАлКу.
Очевидно, що таке рішення сприятиме фінансовому оздоровленню комбінату, який після різкого погіршення кон'юнктури на світовому ринку алюмінію завершив 2008 рік з чистим збитком у 356 млн. грн. (Проти 75 млн. чистого прибутку в 2007-му), а за підсумками минулого року чистий збиток підприємства склав рекордні 487 млн. грн. Але навіть якщо незабаром НКРЕ організує пільгові тарифи для ЗАлКу, інтрига навколо прав власності на комбінат збережеться, адже потепління взаємин між Україною і Росією не може бути приводом для рішення Генпрокуратури відкликати позов.
Тому підстави для арешту акцій комбінату будуть зберігатися, поки "Російський алюміній" не погодиться погасити багатомільйонні борги свого запорізького дітища. Або ж доти, доки ГПУ вирішить злити цей судовий розгляд.
Юрій Савченко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас