"Ъ": МВФ готовий надати Україні ще 14,9 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": МВФ готовий надати Україні ще 14,9 млрд дол

Кредит&Депозит
1199
Майже через рік після отримання останнього траншу кредиту МВФ Україна відновила із ним співпрацю. Керівник місії фонду в Україні Танос Арванітіс домовився з українським урядом про надання кредиту на 10 млрд SDR ($14,92 млрд) в рамках нової програми stand-by, розрахованої на 2,5 роки. Втім, рада директорів МВФ розгляне надання коштів лише наприкінці липня, після того, як Україна "схвалить законодавчі зміни, що стосуються бюджету і фінансового сектора".
Головною проблемою переговорів з МВФ в Кабінеті міністрів вважають зменшення дефіциту консолідованого бюджету. Фонд зажадав від України почати його зменшення вже в 2010 році - до рівня 5,5% від ВВП. Держбюджет був прийнятий в квітні з дефіцитом 5,3%, але фінансові плани Пенсійного фонду і НАК "Нафтогаз України" досі не схвалені Кабміном. Їх обговорювані дефіцити складають 3% і 1% відповідно.
В наступному році загальний дефіцит необхідно буде зменшити ще на 2 відсоткових пункти - до 3,5% від ВВП, тоді як дефіцит лише держбюджету планувався у розмірі 4,5%. Уряд обіцяв в 2011 році утримати обсяг прямого держборгу на безпечному рівні - до 40% ВВП, але тепер МВФ вимагає "неухильного скорочення розміру державного боргу".
МВФ наполягає на реформуванні системи оподаткування і поліпшенні податкового адміністрування; поліпшенні умов підприємницької діяльності; посиленні незалежності Національного банку, адекватної рекапіталізації банків; і поліпшенні фінансового стану "Нафтогазу". Після утримання дефіциту бюджету НАК цього року до 1% ВВП фонд просить в 2011 році "забезпечити його збалансовану фінансову позицію з одночасним захистом найбільш уразливих категорій населення".
Учасники переговорів вчора відмовилися повідомити Ъ, яким чином буде знижено дефіцит держбюджету, але слід зазначити, що більшість вимог МВФ влада і так мала намір реалізувати до кінця місяця: прийняти зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, зменшити кількість ліцензій і спростити для бізнесу дозвільну систему; підсилити повноваження НБУ. "Посилення незалежності Нацбанку стане гарантією того, що він отримає всі інструменти впливу на ціни, - говорив віце-прем'єр Сергій Тігіпко.- Це виключить політичний вплив на Нацбанк, він сам прийматиме рішення, купуватиме або не купуватиме папери уряду". Серед умов МВФ також докапіталізація банківської системи на 40 млрд грн. і посилення повноважень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Експерти вважають, що державі буде складно зменшити свої витрати на 4% від ВВП. "Аби добитися істотного зниження дефіциту, владі необхідно серйозно скоротити витрати бюджету. А це неможливо без скорочення соціальних зобов'язань. Зменшити обсяги держборгу Україна при такому рівні дефіциту теж не зможе, - упевнений старший економіст центру 'CASE-Україна' Володимир Дубровський.- Поступки з боку МВФ вірогідні, якщо влада робитиме реальні кроки зі зниження дефіциту бюджету і стабілізації економіки".
Співробітництво з МВФ дозволить Україні отримати від Євросоюзу 500 млн євро. "Договір з МВФ - психологічний чинник, що демонструє іноземним кредиторам здатність України виплачувати позики. Для Світового банку і ЄС це стане сигналом того, що економіка країни готова до цільового використання іноземних інвестицій", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За словами Тігіпка, за рахунок кредиту МВФ буде Україна розрахується із позикою російського банку ВТБ на $2 млрд, отримані в червні на фінансування дефіциту держбюджету. Основна частина коштів знадобиться Україні в 2012-2013 роках на повернення позик МВФ за першою програмою stand-by, говорить пан Юрчишин. За два роки Київ отримав 7 млрд SDR зі схваленої кредитної лінії на 11 млрд SDR. З врахуванням падіння курсу SDR на 4,9% з моменту видачі останнього третього траншу борг України з трьох траншів фонду зменшився з $10,98 млрд до $10,44 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас